Teknologi

Teknologi Robot Baru Untuk Pesakit Strok Di Thailand

Exoskeleton untuk pemulihan pesakit strok atau dikenali sebagai Robotic Assistant Therapy, dibangunkan oleh pemenang daripada Outstanding Technologist Award 2017 di Thailand. Ia memberikan harapan baru kepada pesakit strok terutama mereka yang berpendapatan rendah.

Ia disokong oleh Projek Universiti Penyelidikan Kebangsaan di bawah Pejabat Suruhanjaya Pengajian Tinggi dan Universiti Chulalongkorn di Bangkok.

“Kami menerima dana 30 juta baht untuk membangunkan penyelidikan ini dan kami telah terpilih untuk memasangnya di hospital-hospital awam di mana pesakit yang kurang bernasib baik, yang tidak mampu menjalani terapi, datang untuk rawatan,” kata Viboon Sangveraphunsiri, Jabatan Kejuruteraan Mekanikal, Fakulti Kejuruteraan Chulalongkorn University. Viboon adalah penyelidik yang memiliki projek ini.

Dalam kes biasa, pemulihan fizikal adalah yang paling penting bagi pesakit strok, terutamanya dalam tempoh enam bulan pertama. Terapi bersama profesional yang terlatih adalah pendekatan yang terbaik, tetapi Thailand, yang mempunyai lebih daripada 500,000 pesakit strok di seluruh negara, mengalami kekurangan ahli profesional, dan berhadapan dengan 200,000 pesakit baru setiap tahun.

Rawatan pesakit strok di seluruh negara memerlukan anggaran sekitar 20 bilion baht setahun. Pesakit-pesakit ini kerugian kira-kira 7.1 bilion baht setahun dalam skala kebangsaan.

Kekurangan ahli terapi manusia adalah penghalang kepada pemulihan pesakit. Mereka hanya mempunyai peluang lima hingga 20 peratus pemulihan penuh. Pesakit yang selebihnya masih lemah, memandangkan sumber dan peralatan manusia yang tidak mencukupi.

Kemunculan terapi yang dibantu oleh robot adalah berguna untuk pesakit termasuk pesakit yang telah melepasi tempoh masa enam bulan pertama mereka. Mereka yang mengalami strok tiga tahun yang lalu  juga boleh mendapat manfaat daripada teknologi ini yang boleh membantu menampung kekurangan ahli terapi, kebanyakannya di hospital swasta.

Terapi yang dibantu robot baru boleh menawarkan pelbagai teknik pemulihan bergantung kepada organ yang perlu dipulihkan.

“Pengeluaran ahli terapi robot bantuan ini berharga sekitar 500,000-600,000 baht (RM 63,738 – RM 76,486), iaitu sepuluh kali lebih rendah daripada peranti yang diimport. Kami menumpukan kepada menyediakan teknologi sedemikian di hospital awam,” kata Viboon.

Pada masa ini, teknologi ini digunakan di Hospital Chulalongkorn. Telah didapati bahawa setelah menjalani pemulihan oleh ahli terapi robot bantuan, pesakit-pesakit strok muda di antara umur 19 dan 23 sering dapat pemulihan penuh kerana otak mereka dapat dilatih dan diperbaiki dengan lebih cepat jika dibandingkan dengan orang tua.

Ahli terapi robot melalui ujian klinikal dengan bekerja bersama doktor perubatan untuk mengetahui hasil dan maklum balas untuk meningkatkan lagi teknologi. Doktor memutuskan pesakit mana yang boleh menjalani terapi yang dibantu robot.

Satu strategi kawalan utama robot adalah strategi Kawalan Aktif Penolong, yang terdapat dalam mod bantuan dan rintangan. Ini adalah untuk pesakit yang mengalami kesukaran untuk menggerakkan tangan atau mempunyai kelemahan fizikal.

Kaedah lain adalah mod rintangan bagi pesakit yang ingin meningkatkan pergerakan tangan atau yang telah menyelesaikan program rawatan operasi resistif-bantuan. Setiap sendi lengan exoskeleton digerakkan oleh servomotor brushlessDC.

Lengan exoskeleton mempunyai unit pengawal robot yang dapat menunjukkan hasil pesakit semasa rawatan. Pesakit boleh melihat sejauh mana perkembangan mereka berbanding perkembangan yang telah ditetapkan sebelum menjalani rawatan.

Robot juga boleh menyokong rawatan peribadi untuk setiap pesakit melalui pengaturcaraan.

Tags
Show More

Artikel Berkaitan.

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker