Isu SemasaTempatan

Pendapatan Isi Rumah RM10,757 Diperlukan Untuk Membeli Rumah

Pernahkah anda tertanya-tanya berapa banyak yang diperlukan untuk membeli sebuah rumah dalam keadaan ekonomi sekarang?

Menurut sebuah kajian baru-baru ini, anda perlu membuat sekurang-kurangnya RM10,757 jika anda ingin membeli sebuah rumah pada harga purata di Malaysia.

Angka itu diperoleh daripada Demographia International Housing Affordability Survey, yang menyatakan bahawa sebuah rumah hanya berpatutan apabila ia tidak melebihi tiga kali ganda jumlah pendapatan tahunan isi rumah.

Mengikut data Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta, harga purata sebuah rumah di Malaysia pada tahun 2016 ialah RM387,258 manakala purata pendapatan isi rumah Malaysia ialah RM5,228 sebulan. Harga purata sebuah rumah pada tahun 2014 ialah RM 280,886.

Ini menjadikan rumah sederhana di Malaysia sangat tidak mampu untuk dimiliki, menurut kajian tersebut.

Berdasarkan pendapatan isi rumah purata rakyat Malaysia, sebuah rumah mampu milik harus berharga hanya RM188,208.

Tetapi, 78 peratus daripada rakyat Malaysia mempunyai pendapatan lebih rendah daripada RM10,000, dan 41 peratus atau 2.33 juta mempunyai pendapatan lebih rendah daripada RM5,000.

Harga purata tertinggi sebuah rumah yang telah dicatatkan di Kuala Lumpur, melebihi RM700,000 seunit.

Yang lebih membimbangkan, Sabah dan Sarawak juga mengalami harga rumah yang tinggi, walaupun pendapatan isi rumah purata di sana hanya sekitar RM4,100 sebulan berbanding Kuala Lumpur, yang berjumlah RM9,073 sebulan.

Tetapi kerajaan telah mengumumkan banyak usaha untuk meringankan kenaikan harga rumah, seperti Real Property Gains Tax (CKHT)  dan pembinaan rumah mampu milik, lapor Malaysian Digest yang memetik Astro Awani.

CKHT adalah satu cara untuk mengawal spekulasi pasaran perumahan.

 

Tags
Show More

Artikel Berkaitan.

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker