Hiburan

Nantikan Teater Muzikal OlaBola

Filem bola sepak Malaysia tahun 2016, OlaBola, yang diarahkan oleh Chiu Keng Guan, merupakan kejayaan yang mendapat ulasan positif daripada pengkritik dan peminat serta berjaya mengumpul lebih daripada RM16 juta di box office.

Filem ini berdasarkan pasukan bola sepak kebangsaan Malaysia yang berjaya melayakkan diri untuk Sukan Olimpik pada tahun 1980.

Terdapat berita baik buat peminat filem ini kerana ini bukan kali terakhir anda akan dengar tentang OlaBola.

OlaBola tidak lama lagi akan dijadikan sebuah produksi teater muzikal yang berjudul Teater Muzikal OlaBola.

Muzikal ini akan dihasilkan oleh Tiara Jacquelina menerusi syarikat Enfiniti, yang telah menghasilkan produksi teater muzikal lain yang berjaya seperti Puteri Gunung Ledang Musical, P.Ramlee the Musical, dan Mud: Cerita Kita Kuala Lumpur, yang telah berlangsung selama 3 tahun berturut-turut di Panggung Bandaraya.

Sebagai seorang pelakon terkenal, Tiara juga akan muncul buat kali pertama sebagai pengarah Teater Muzikal OlaBola.

Apabila ditanya mengapa beliau memilih untuk menghasilkan muzikal berdasarkan filem bertema bola sepak, beliau berkata: “Saya tidak memilih projek itu, sebaliknya, projek itu memilih saya.”

Beliau telah menonton filem itu dua kali, dan merasakan bahawa Chiu telah mencipta sebuah filem yang indah dan memberi inspirasi.

“Filem ini berkaitan dengan tema dedikasi, kerja keras, ketekunan dan perpaduan,” katanya.

“Itu semua adalah subjek kegemaran saya. Pada era itu, Malaysia tidak mempunyai bangunan tertinggi seperti Menara Berkembar Petronas, atau kereta kebangsaan, iaitu Proton Saga, namun kami mempunyai impian besar untuk memasuki Sukan Olimpik.

“Saya berharap muzikal ini akan menangkap jiwa itu. Saya suka melakukan projek yang memberi inspirasi kepada negara dan penonton saya.”

Tiara sedar bahawa jangkaan adalah tinggi untuk beliau membentangkan sebuah muzikal yang akan memberi penghargaan kepada filem yang berjaya itu.

“Saya bekerja dengan baik di bawah tekanan,” katanya.

“Saya suka mengubah perasaan gemuruh dan tekanan menjadi sesuatu yang positif.”

Tiara akan bekerjasama dengan pengarah muzik Saiful Ridzuan, perancang set yang memenangi anugerah Raja Malek, iaitu komposer Mia Palencia, dan rapper Altimet dalam projek itu. Beliau juga akan menulis skrip bersama pengarah Shamaine Othman.

Muzikal ini akan menjadi penerbitan pertama yang akan diadakan di Istana Budaya daripada 22 Feb hingga 22 Mac, 2018.

Producer dan pengarah ‘Teater Muzikal OlaBola’ Tiara Jacquelina (barisan belakang, tengah) dengan pengarah ‘Old Bola’, Chiu Keng Guan (belakang barisan, ketiga dari kanan) dan ahli krew ‘Teater Muzikal OlaBola’ – Sunpix oleh Shahrill Basri

Untuk maklumat lanjut dan butir-butir tiket, layari laman web di www.olabolamusical.com dan ikuti FB Enfiniti (https://www.facebook.com/EnfinitiMY) dan IG (https: //www.instagram.com/enfinitimy) halaman.

Tags
Show More

Artikel Berkaitan.

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker