Tempatan

Lebih Ramai Polis Wanita Diperlukan

Apabila anda masuk ke balai polis dan melihat seorang polis wanita lalu sambil memegang kertas yang bertimbun, anda akan fikir, “dia mesti melakukan pekerjaan pentadbiran, kan?”

Di sebaliknya dia mungkin sedang menyiasat satu kes ataupun sedang bersiap untuk membuat serbuan pencegah maksiat.

Dia juga mungkin seorang ibu, yang pada malam sebelumnya, menolong anaknya membuat persediaan peperiksaan.

Itulah kehidupan seorang wanita yang bekerja sebagai anggota polis. Tetapi, mereka adalah minoriti.

Terdapat kira-kira 14,327 polis wanita di negara ini, dengan kira-kira 22.6% daripada mereka memegang pangkat pegawai pemeriksa dan ke atas, kata Timbalan Pesuruhjaya Pengurusan Perkhidmatan dan Kakitangan Bukit Aman, Datuk Fatimah Abdul Hamid.

Ini bermakna mereka membentuk kira-kira 12% daripada 133,212 pasukan polis.

DCP Fatimah mengakui polis memerlukan lebih banyak pencegah jenayah wanita.

“Kami sudah tentu memerlukan lebih banyak lagi. Dan kami sangat beruntung mendapat sokongan pihak atasan, terutama Ketua Polis Negara. Kami mempunyai arahan khusus daripada IGP untuk memastikan tidak kurang daripada 20% wanita berada pada setiap pengambilan,” katanya.

Oleh itu, pasukan polis merancang untuk merekrut kira-kira 600 anggota polis wanita bulan ini, tambah DCP Fatimah.

Bulan lepas, 67 daripada 234 pegawai yang dipertimbangkan untuk jawatan pemeriksa baru adalah wanita.

“Ini adalah menggalakkan. Apabila saya menyertai pasukan itu pada tahun 1977, wanita jarang dilihat dalam jawatan strategik,” katanya, sambil menyatakan bahawa lebih banyak wanita mula naik hingga ke jawatan kepimpinan.

DCP Fatimah menegaskan bahawa pegawai polis wanita yang telah mendapat kenaikan pangkat telah melakukannya dengan merit dan kecekapan mereka sendiri.

Balai polis juga telah diketuai oleh pegawai wanita, katanya. Ramai juga memainkan peranan aktif di jabatan lain seperti jabatan pencegahan jenayah, narkotik, jabatan jenayah komersial dan juga di unit anti-keganasan.

Tambah beliau, prestasi polis wanita sama seperti rakan-rakan sejawat lelaki tetapi ia tidak ditonjolkan, oleh itu mereka jarang dilihat.

Wanita-wanita ini, katanya, diletakkan dalam peranan yang mencabar sebagai sebahagian daripada proses untuk mengasah mereka untuk jawatan yang lebih tinggi dalam pasukan polis.

“Apabila seorang wanita diletakkan dalam jawatan strategik, ia adalah pengiktirafan terhadap kemahirannya dan dia mempunyai apa yang diperlukan untuk pangkat yang lebih tinggi.”

DCP Fatimah juga mengatakan bahawa tiada diskriminasi jantina dalam polis. Semua orang mendapat peluang yang adil untuk kenaikan pangkat selagi mereka memenuhi kriteria.

Menurut DCP Fatimah, jawatankuasa itu menjalankan kaji selidik tahun lepas untuk mengetahui sama ada diskriminasi adalah faktor semasa latihan kenaikan pangkat dalam polis. Lebih daripada 60% responden berkata tidak, mengatakan bahawa tidak ada perkara seperti itu yang berlaku di tempat kerja.

“Malah, wanita bersetuju bahawa mereka diberi peluang yang sama untuk meningkatkan kerjaya seperti rakan sekerja lelaki mereka,” katanya sambil menambah bahawa semua anggota polis mempunyai gaji dan peluang yang sama untuk pembangunan kerjaya.

 

Tags
Show More

Artikel Berkaitan.

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker