Tempatan

Ini Dia Bagaimana Proses Menamakan Jalan Di Malaysia Dilakukan

Jalan-jalan yang mempunyai nama seperti Jalan Hujan Emas dan Jalan Ikan Emas adalah antara nama-nama jalan yang menarik di Kuala Lumpur.

Pernahkah anda tertanya-tanya bagaimana nama itu dipilih?

Siapa Yang Buat Keputusan?

Keputusan akhir nama-nama jalan di Kuala Lumpur, Putrajaya dan Labuan dibuat oleh Jawatankuasa Wilayah Persekutuan dan Jawatankuasa Nama Geografi Wilayah Persekutuan  (JNNGWP) yang diketuai oleh Datuk Seri Adnan Md Ikhsan, Setiausaha Agung Kementerian Wilayah Persekutuan.

Pengarah Eksekutif Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL), Datuk Mohd Najib Mohd menjelaskan bahawa terdapat dua jawatankuasa utama yang terlibat dalam proses penamaan jalan di Kuala Lumpur.

Ia terdiri daripada JNNGWP dan Jawatankuasa Teknikal Nama Geografi Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur (JTNGWPKL), yang dipengerusikan oleh Datuk Bandar Kuala Lumpur Tan Sri Mohd Amin Nordin Abdul Aziz. Jika beliau tiada untuk menghadiri mesyuarat, Mohd Najib akan mengambil alih tempatnya.

 

Pos Malaysia Juga Terlibat

JTNGWPKL melibatkan wakil-wakil daripada pelbagai jabatan DBKL dan wakil dari Pos Malaysia Sdn. Bhd, Persatuan Pemaju Hartanah Dan Perumahan Malaysia (Rehda) dan polis trafik Kuala Lumpur.

“Sebelum permohonan mencapai JTNGWPKL, ia akan melalui beberapa proses terlebih dahulu,” kata Mohd Najib.

Beliau berkata langkah pertama ialah apabila DBKL menerima permohonan daripada pemaju hartanah, orang awam atau jabatan dalaman untuk menamakan jalan.

“Terdapat beberapa proses penapisan seperti mendapatkan perancangan keseluruhan kawasan tersebut bagi memeriksa nama jalan lain di kawasan itu untuk memastikan nama yang dicadangkan seragam dengan nama yang sedia ada,” katanya.

 

Faktor Jalan Tersebut Diberi Nama

Beberapa faktor akan dipertimbangkan sebelum JTNGWPKL membuat keputusan untuk nama yang akan dibentangkan kepada JNNGWP untuk kelulusan akhir.

Faktor-faktor ini termasuk sejarah, tema umum dan juga mercu tanda di kawasan tersebut.

Beliau berkata input tentang sejarah akan datang daripada Arkib Negara serta Jabatan Kebudayaan dan Kesenian, manakala Dewan Bahasa dan Pustaka akan menyemak penggunaan bahasa.

“Tema kawasan seperti haiwan, sayuran, bunga dan orang terkenal turut dipertimbangkan.

“Ini untuk memastikan nama-nama itu berseragam,” katanya.

 

Inspirasi Nama

Di Taman Overseas Union dan Taman Yarl, terdapat pelbagai nama jalan yang mengambil inspirasi daripada awan seperti Jalan Awan Cempaka, Jalan Awan Cina dan Jalan Awan Kecil.

Tema lain yang diilhamkan daripada alam sekitar adalah di Setapak, di mana Jalan Ayer Panas mendapat nama kerana kawasannya yang terkenal dengan air panas.

Nama-nama jalan di kawasan itu turut mengikuti tema air seperti Jalan Ayer Hijau, Jalan Ayer Sungai dan Jalan Ayer Jerneh.

Jalan-jalan utama yang dinamakan sempena pemimpin-pemimpin Malaysia yang terkenal dan mereka yang telah memberi sumbangan besar kepada negara, terdiri daripada Jalan Aminuddin Baki, Jalan Munshi Abdullah, Jalan Chan Sow Lin dan Jalan Tun Sambanthan.

Beliau berkata orang ramai boleh mengemukakan nama orang dalam masyarakat yang mereka mahu diiktiraf.

Terdapat juga penekanan terhadap sensitiviti masyarakat ketika menamakan jalan.

“Kita perlu mempertimbangkan perasaan orang terhadap perkara-perkara tertentu kerana kita adalah negara yang berbilang kaum,” katanya.

Apabila ditanya tentang pengubahan nama jalan, beliau berkata jawatankuasa akan bermesyuarat dan akan membuat keputusan. Kemudiannya keputusan terakhir akan diberi penjelasan.

Proses untuk menamakan jalan daripada titik penyerahan permohonan mengambil masa kira-kira tiga bulan, lapor StarMetro.

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close