Isu SemasaTempatan

G-Kids Theme Park Tarikan Baharu di Johor

Johor kini mengalu-alukan taman tema ke-12 di negerinya dengan pengenalan taman tema G-Kids (Greenland Kids) di Permas Jaya. Taman 28,000 kaki persegi itu dijangka mula beroperasi pada bulan November depan dan kanak-kanak akan mendapat peluang untuk menikmati semua jenis “kerjaya” melalui permainan “role-playing”.

Memetik laporan Thestar, G-Kids mengalu-alukan kanak-kanak dari umur 4 hingga 17 tahun untuk merasai sendiri dunia pekerjaan.

Dengan menggabungkan pembelajaran dan realiti dengan hiburan dalam dunia pekerjaan, G-Kids adalah platform pembelajaran yang sempurna untuk meningkatkan kemahiran komunikasi dan memberi kanak-kanak pemahaman yang lebih baik tentang pekerjaan yang berbeza, memberi inspirasi kepada mereka untuk meneruskan karier masa depan mereka.

Taman ini merangkumi 29 bilik percubaan untuk aktiviti seperti melakukan helah sihir, memasak dan membakar dan juga untuk sukan dan permainan. Kedai gula-gula juga turut disediakan untuk pengunjung.

Taman tema ini membolehkan kanak-kanak belajar tentang kemahiran hidup, memupuk hala tuju kerjaya masa depan mereka dengan memberi mereka kesempatan untuk menentukan jalan yang mereka pilih melalui pengalaman ini.

Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Perdagangan dan Kepenggunaan Negeri Datuk Tee Siew Kiong berkata taman baru oleh Greenland Helios Cove adalah sejajar dengan Pelan Induk Pelancongan Johor (2014-2023), yang menekankan produk pelancongan bertema keluarga di bandaraya itu.

Beliau berkata kerajaan negeri akan terus mempromosikan taman tema dan terus komited untuk menjadikan Johor Bahru sebagai destinasi pelancongan yang mesra keluarga.

Sejak pembukaan Legoland Malaysia pada tahun 2012, banyak taman tema yang berorientasikan keluarga telah dibuka untuk menarik bukan sahaja pelancong domestik tetapi juga pelancong antarabangsa untuk melancong ke Johor.

Johor akan mempunyai beberapa taman tema air, termasuk di Pantai Desaru yang akan menjadi yang terbesar di Asia Tenggara dan dijangka memulakan operasi pada pertengahan 2018.

Selain itu, Merlin Entertainment Group dan Theme Attraction turut merancang untuk memperkenalkan sebuah taman bertema maritim yang terletak di kawasan Iskandar Puteri.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close