AntarabangsaIsu Semasa

Dubai Sedia Perkhidmatan Teksi Terbang Pertama di Dunia

Kerajaan Dubai telah mengeluarkan satu kenyataan mengenai ujian dron yang akan dijadikan teksi terbang autonomi dikenali sebagai Volocopter. Mereka merancang untuk memperkenalkan perkhidmatan teksi terbang seperti Uber di bandar Emiriah Arab Bersatu.

Dalam usaha untuk menonjol sebagai hab berteknologi tinggi di dunia, ujian penerbangan dron yang dikatakan sebagai perkhidmatan teksi terbang pertama di dunia telah dijalankan di bandar Emiriah Arab Bersatu. Dron yang tidak dikawal oleh manusia yang direka oleh pembuat dron Jerman, telah berjaya diuji dalam upacara yang disempurnakan untuk Putera Mahkota Dubai, Sheikh Hamdan bin Mohammed.

Dipanggil Teksi Udara Autonomi (AAT), bandar ini mendakwa bahawa teksi ini adalah mesra alam, dikuasakan oleh elektrik, dan versi prototaip mempunyai masa penerbangan maksimum 30 minit, pada kelajuan penerbangan 50 km / j (31 mph), dan kelajuan maksimum 100 km / j (62 mph).

Volocopter adalah kenderaan yang mempunyai dua tempat duduk yang berlepas dan mendarat secara menegak. Kenderaan itu dihasilkan untuk terbang secara autonomi sehingga 30 minit, menjadikannya ideal untuk perjalanan jarak dekat dalam bandar Dubai.

Matlamat projek ini adalah untuk berkembang menjadi seperti Uber di mana pengguna boleh mengeluarkan telefon mereka dan menempah perjalanan di “voloport” terdekat.

Kenderaan ini juga turut dilengkapi dengan sejumlah peti besi. Item seperti bateri, rotor, dan payung terjun tambahan turut disediakan bagi memastikan keselamatan penumpang.

Memetik laporan Theverge, Dubai mempunyai sasaran pengangkutan autonomi untuk menyumbang satu perempat daripada jumlah perjalanan pada tahun 2030.

“Menggalakkan inovasi dan memanfaatkan teknologi terkini menyumbang bukan sahaja kepada pembangunan negara tetapi juga membina jambatan ke masa depan,” kata Sheikh Hamdan bin Mohammed.

Kenderaan terbang baru-baru ini telah menjadi perhatian sebagai cara pengangkutan yang berpotensi besar pada masa depan. Beberapa syarikat pengangkutan besar yang lain seperti Kitty Hawk dan Uber juga mempunyai perancangan untuk menyediakan perkhidmatan teksi terbang.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close