Isu SemasaTempatan

Malaysia di Barisan Hadapan Dalam e-Learning

Sebanyak 450 kursus dalam talian terbuka (MOOC) telah ditawarkan oleh universiti awam dan swasta, politeknik dan kolej komuniti, daripada hanya 60 kursus ketika mula dilancarkan dua tahun yang lalu.

Pertumbuhan MOOC Malaysia, inisiatif pembelajaran online pertama yang diselaraskan di seluruh dunia telah menjadi luar biasa dengan bilangan pelajar yang telah mengambil kursus MOOC Malaysia juga melonjak kepada lebih 600,000 orang pelajar dari lebih 170 negara.

Kira-kira 25 peratus daripada jumlah pelajar yang mendaftar dalam program ini adalah pelajar antarabangsa, dengan 50,000 pelajar dari Australia dan Amerika Syarikat. Ini adalah tanda positif kerana Kementerian Pengajian Tinggi terus meningkatkan kualiti dan aksesibiliti pendidikan tinggi di negara ini.

Malaysia sudah berada di barisan hadapan dalam e-Pembelajaran yang merupakan sebahagian daripada Rangka Tindakan Pendidikan Malaysia 2015-2025 (Pengajian Tinggi), terutamanya Shift 9-Pembelajaran Online Global.

Dilancarkan pada bulan September 2015, MOOC Malaysia menawarkan pelbagai kursus secara percuma yang dibuka untuk pendaftaran semua pelajar dan orang awam di semua institusi pendidikan awam dan swasta di negara ini.

Seperti yang dilaporkan NST, kursus yang ditawarkan merangkumi pelbagai topik termasuk perniagaan, kejuruteraan, keusahawanan, kewangan, penjagaan kesihatan, bahasa, teknologi dan banyak lagi.

Semua kursus boleh didapati secara percuma di OpenLearning.com, yang merupakan platform MOOC rasmi untuk semua institusi pengajian tinggi awam di Malaysia.

Kursus disediakan dalam pelbagai bahasa termasuk Bahasa Malaysia, Bahasa Inggeris dan Bahasa Arab, bergantung kepada topik atau subjek.

Malaysia juga telah melangkah lebih jauh dengan memperkenalkan Agensi Kelayakan Malaysia (MQA) yang memberi garis panduan untuk membolehkan pemindahan kredit MOOC. Dengan MQA, pelajar akan dapat mengambil MOOC mereka di mana sahaja di dunia untuk mendapatkan ijazah dan sijil.

Ia dilancarkan setahun yang lalu, dan Malaysia adalah negara pertama yang mewujudkan rangka kerja sedemikian. Inisiatif peringkat kebangsaan ini menggambarkan bagaimana kementerian mereka semula pendidikan di peringkat tinggi untuk kepentingan pelajar, negara dan masyarakat global.

Show More

Related Articles

Back to top button