Gaya HidupKesihatanMakan & Minum

Cara Pelbagaikan Masakan Oat

Oat adalah antara salah satu makanan yang mempunyai banyak kebaikan untuk kesihatan. Ia dapat membantu mengurangkan kolesterol dan menstabilkan tahap glukosa darah. Satu cawan oatmeat yang dimasak mengandungi kira-kira 150 kalori, empat gram serat, dan enam gram protein. Oat adalah kaya dengan nutrien dan dapat membantu anda mengawal berat badan kerana ia membuat anda rasa kenyang lebih lama.

Jenis-jenis oat

Terdapat tiga jenis oatmeal yang boleh didapati di kedai:

  1. Steel cut oats akan masak dalam masa 20-30 minit. Jenis oat ini sesuai dimasak menggunakan periuk masak perlahan.
  2. Rolled oats atau old-fashioned oats pada dasarnya adalah bijiran oat yang dikukus dan ditekan rata. Ia boleh dimasak dalam masa 5 minit. Rolled oats sering dianggap lebih berkhasiat. Ia boleh didapati dalam saiz tebal atau nipis dan boleh digunakan untuk membuat oatmeal, kuih atau granola.
  3. Quick oats atau instant oats adalah yang paling banyak diproses. Ia dimasak dan dikukus lebih lama dan kemudian melancarkan yang nipis mungkin. Dengan cara ini anda hanya perlu menambah air panas untuk “segera” memasak dan memuntahkannya.

Antara cara untuk meningkatkan kesedapan sarapan oat adalah:

Oatmeal semalaman (overnight oatmeals) – Ini adalah bersesuaian jika pagi anda sentiasa sibuk. Campurkan 1/2 cawan oats dengan 1/2 cawan susu dan tambahkan topping kegemaran anda. Kemudian simpan di dalam peti sejuk dan pada keesokannya oatmeal anda telahpun siap untuk dimakan. Dapatkan resipi-resipi di sini.

Oat bars atau granola bars – Snek ini tentu akan menjadi makanan kegemaran anda. Makanan ini sesuai dijadikan snek selepas bersenam. Dapatkan resipi Quaker Chewy Chocolate Chip Bar di sini.

 

Savory oatmeals – Jika anda tidak gemar dengan makanan manis, resipi ini sesuai untuk anda. Rasanya sama seperti bubur nasi tetapi lebih berkhasiat kerana ia menggunakan oats. Campurkan oats bersama sup ayam dan taburkan sedikit lada hitam. Anda boleh dapatkan resipi disini.

Tags
Show More

Artikel Berkaitan.

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker