Tempatan

Sarawak Adalah ‘Contoh Klasik’ 1Malaysia

Malaysia sering berbangga dengan kepelbagaian kaum dan kumpulan etnik yang terdapat di negara ini. Setiap iklan ‘Visit Malaysia’ akan menampilkan semua etnik dan kaum yang akan ditemui ketika melawat Malaysia.

Di sebalik semua itu, adakah rakyat Malaysia benar-benar merasakan negara kita berharmoni? Adakah kita benar-benar menerima satu sama lain walaupun berbeza agama dan etnik?

Biasanya hanya orang luar yang akan nampak perbezaan dan menghargai sesuatu tempat. Sekiranya anda pernah ke Sarawak maka perkara pertama yang anda akan perhatikan semasa berkeliaran di sekitar bandar adalah masjid dan gereja yang dibina bersebelahan dengan kuil-kuil Cina dan India yang berhampiran satu sama lain. Inilah bagaimana komuniti masyarakat Sarawak hidup selama berabad-abad.

Kehidupan harmoni dan kepelbagaian budaya Sarawak telah menangkap hati rakyat Malaysia dari semenanjung yang bekerja di negeri tersebut.

Sebagai contoh, seorang penjawat awam menjelaskan bahawa pada mulanya, dia enggan dipindahkan ke Sarawak tujuh tahun yang lalu, tetapi sekarang dia mendapati bahawa Sarawak adalah “contoh klasik” 1Malaysia.

Satu lagi analogi bagaimana Sarawak berbeza daripada Semenanjung adalah pengalaman Zulkifli Baba Noor yang berasal daripada Pulau Pinang, seorang penasihat pelaburan sosial di sebuah syarikat multinasional. Dia menggambarkan bahawa rakyat Sarawak selesa hidup bersama dan menikmati kepelbagaian etnik dengan menghormati satu sama lain tanpa sebarang prasangka.

“Rumah terbuka yang sebenar adalah di Sarawak, di mana penduduk tempatan mengalu-alukan sesiapa sahaja ke rumah mereka, walaupun anda orang asing,” katanya.

Di kedai kopi, anda akan melihat orang Islam, Cina, India, Iban dan Orang Ulu mengendalikan gerai makanan di bawah satu bumbung. Umat ​​Islam dan bukan Islam makan di meja yang sama dan tidak asing jika melihat orang Melayu berbual menggunakan bahasa Mandarin, Hokkien, Hakka dan Iban.

Di Sarawak, keharmonian antara kaum dan agama sangat maju.

Mengapa kehidupan di Sarawak lebih harmoni?

Warisan budaya yang kaya di Sarawak berpunca daripada kepelbagaian komuniti etnik dan masyarakat sejak bertahun-tahun yang membawa kepada  suasana harmoni kehidupan sekarang, lapor The Star.

Tanpa mengira kaum, orang-orang Sarawak menerima satu sama lain dan ini boleh dilihat dalam banyak perkahwinan campuran, contohnya keluarga Iban yang mempunyai ibu-bapa mertua daripada kaum Melayu atau Cina. Mereka juga gembira merayakan perayaan masing-masing. Ini sesuatu yang unik di Sarawak.

Rakyat Sarawak juga suka berkongsi kebudayaan mereka antara satu sama lain dan dengan orang luar. Perkara ini lebih jelas ternampak ketika di majlis perayaan.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close