FesyenGaya Hidup

Pereka Fesyen Malaysia Pamer Rekaan di New York

Tiga orang pereka fesyen wanita Malaysia mempamerkan koleksi haute couture mereka yang menyertakan gabungan moden dan tradisional di New York sebagai sebahagian daripada misi perniagaan dan fesyen wanita Malaysia yang dianjurkan oleh Peniagawati.

Acara fesyen Malaysia yang dianjurkan di hotel Crowne-Plaza di New York adalah sebahagian daripada Minggu Fesyen Couture New York di mana pereka dari India, Indonesia, Vietnam, Slovakia, Rusia dan negara-negara lain turut mengambil bahagian.

Ketiga-tiga orang pereka fesyen Malaysia mempamerkan hasil kreatif mereka dengan khidmat model dari pelbagai etnik termasuk model dari etnik Afrika-Amerika, Eropah dan Asia yang berjaya memukau penonton, tulis TheStar.

Sara Jamaludin di bawah jenama “Sara J”, mempamerkan rekaan berasaskan songket yang bermotifkan flora dan fauna dengan bahan fabrik tenunan tangan tradisional menggunakan benang emas dan perak.

Sara dari Kuala Lumpur, cuba menjadikan songket  sebagai trend dan bertujuan untuk menghasilkan songket sebagai pakaian praktikal yang sesuai untuk kegunaan harian. Rekaannya termasuk baju putih dengan kemasan perak bersama seluar hijau dan baju merah jambu dengan jalur berwarna terang dalam warna yang berbeza.

Pereka kedua, Eja Shahril yang berpusat di Kepala Batas, mempamerkan pakaian Muslimah yang patuh syariah dengan pelbagai reka bentuk tudung elegan dan jubah labuh yang memaparkan tradisi Islam.

Eja Shahril turut menampilkan pelakon popular, Mira Filzah sebagai model pakaiannya yang menggayakan gaun pengantin muslimah berwarna putih.

Erma Fatima yang mengendalikan Rumah Karya Citra (M) Sdn Bhd di Selangor turut terlibat dengan mempersembahkan koleksi “Mak Cun”. Koleksinya merupakan rekaan kontemporari tradisional yang menyelitkan sentuhan tradisional dalam setiap karya dan menggabungkan fabrik moden dan tradisional.

Erma telah mengambil bahagian dalam Minggu Fesyen Islam Asia di Kuala Lumpur dan Minggu Fesyen Torino di Itali. Erma juga akan mengambil bahagian dalam pameran Beverley Hills pada bulan Disember ini.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close