Antarabangsa

Wanita Badwi Dakwa Mereka Ditipu Oleh Pereka Fesyen Israel

Sekumpulan wanita Badwi Palestin menuduh gerakan Israel menipu setelah seorang pereka tempatan mendekati mereka untuk mengadakan perkongsian menjelang Minggu Fesyen New York.

Wanita-wanita di Desert Embroidery, yang bekerja sebagai tukang jahit di bawah jagaan persatuan tempatan untuk pemberdayaan wanita Badwi di Negev, membantu seorang pereka fesyen Israel dengan penciptaan pakaian dalam gaya sulaman tradisional Palestin. Pakaian itu dipamerkan pada acara pengumpulan dana minggu lepas.

Menurut laporan Al Jazeera, mereka mengatakan mereka tidak dimaklumkan tentang sebab sebenar di sebalik perkongsian yang dikenalkan oleh pereka fesyen Aviad Arik Herman. Mereka menggambarkan perkongsian tersebut sebagai satu penipuan dan perlakuan yang tidak jujur.

Siapa Pergerakan OR?

Pergerakan OR adalah sebuah organisasi Israel yang bekerja untuk mempromosikan penempatan orang Yahudi Israel ke Negev dan Galilea.

Menurut Asma al-Saneh, ketua Persatuan Peningkatan Status Wanita di Lakia, Herman gagal menyebutkan Pergerakan OR, mensponsori perkongsian dan pakaian yang direka.

“Kami sering menerima permintaan seperti itu dari pelbagai pereka di Israel dan kami tidak ada masalah untuk membantu dia [pereka],” kata Saneh.

“Tetapi kami tidak mungkin akan terima perkongsian ini jika kita tahu siapa pereka itu dan siapa yang telah menghantarnya,” katanya. “Kami rasa produk kami disalah guna.”

Menurut Herman dan Ketua Pegawai Eksekutif Pergerakan OR, Roni Flamer, interaksi daripada permulaan projek itu adalah jujur, dan kedua-dua pihak menyedari penglibatan OR.

Tetapi Saneh berpendapat bahawa selepas siap pakaian itu, “kami terkejut melihat pereka itu tiba-tiba mengumpul pakaian dengan krew dan cameramen… Kami juga terkejut bahawa dia memperkenalkan kami kepada seorang lelaki yang datang bersamanya, dan ketika itulah kami mendapati bahawa dia berasal dari Pergerakan OR dan mereka terlibat bersama. “

Pemungut dana itu dihoskan oleh Pergerakan OR dan Tahor Group, sebuah agensi yang berpangkalan di New York yang kerap mempromosikan pereka fesyen dari Israel.

Mengapa menggunakan sulaman Palestin?

Gaun bersulam tersebut menerima tindak balas yang negatif daripada pelbagai pengguna media sosial disebabkan penggunaan sulaman tradisional Palestin pada reka bentuk Israel.

Tetapi menurut Herman, ia bertujuan untuk menonjolkan potensi untuk wujud bersama di Negev.

“Saya mencipta sebuah projek kesenian masyarakat, yang memberi artis dari Negev satu peluang untuk bekerjasama menghasilkan desain eksklusif ini yang direka untuk menghormati penduduk Negev,” kata Herman.

Perbezaan pendapat

Ditubuhkan pada tahun 2002, misi Gerakan OR adalah untuk mewujudkan bandar-bandar Yahudi di selatan padang pasir Negev dan Galilea, iaitu selatan Israel. Ia telah mewujudkan sembilan komuniti baru dan menempatkan semula 33,000 orang, menurut laman web pergerakan itu.

Tetapi menurut Haia Noach, pengarah Forum Bersama Negev untuk Kesaksamaan Sivil, sebuah NGO Israel, objektif pergerakan tersebut adalah untuk membina masyarakat Yahudi di atas kampung Bedwin yang ada.

“Pergerakan OR bukan berfungsi untuk mempromosikan kewujudan bersama di Negev… Ia adalah sebuah organisasi yang berfungsi untuk mempromosikan penempatan Yahudi di Negev dan Galilea dan memperluaskan populasi Yahudi di kawasan-kawasan ini,” kata Noach.

Masyarakat Badwi terdiri daripada kira-kira 200,000 orang di seluruh Israel, yang berpusat di selatan negara itu. Pihak berkuasa Israel telah menjalankan perintah penghancuran rumah di Negev, dan mendakwa bahawa kampung-kampung tersebut tidak mendapat permit bangunan. Mereka mengatakan ia susah untuk diperolehi.

Akibatnya, bandar-bandar Yahudi telah menceroboh tanah Palestin, dan memaksa keluarga Palestin pindah dari kawasan tersebut. Ramai yang masih tidak mempunyai akses kepada infrastruktur asas atau peluang pembangunan. Saneh mencatatkan bahawa kira-kira 40 kampung Bedwin berada di bawah ancaman.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close