Makan & MinumTempatan

Kedai Mamak Mungkin Akan Henti Beroperasi 24 Jam

Restoran mamak 24-jam, yang menjadi kegemaran penduduk Malaysia, mungkin menjadi perkara lalu disebabkan oleh peningkatan kos dan kekurangan pekerja.

Presiden Persatuan Pemilik Restoran Muslim Malaysia (Presma), Ayoob Khan Muhamad Yakub berkata banyak pengendali sedang mempertimbangkan untuk menutup atau beralih kepada waktu operasi biasa.

Menaikkan harga tidak produktif, katanya. “Ia akan mengusir pelanggan kerana mereka sensitif terhadap kenaikan harga. Kami masih mengekalkan harga kami tetapi keuntungannya sangat kecil. Kami tidak pasti berapa lama kita dapat meneruskan dasar ini,” tambah Ayoob.

Beliau berkata oleh kerana penduduk tempatan tidak berminat untuk bekerja di restoran Muslim India, para pemilik terpaksa bergantung kepada pekerja India selatan yang berbahasa Tamil.

“Tetapi mereka yang bekerja dengan kami juga kurang sekarang kerana mereka lebih suka bekerja di kedai-kedai atau restoran di negara-negara Persian Gulf kerana pembayaran yang lebih tinggi,” katanya.

Ayoob berkata Presma telah melihat kemungkinan memperkenalkan perkhidmatan layan diri tetapi ahli Presma berbeza pendapat.

Setiausaha Persatuan Usahawan Muslim India (Perusim) Johor, Hussein Ibrahim berkata ringgit yang lemah pada tahun-tahun kebelakangan ini merupakan sebab utama mengapa India Selatan datang ke Malaysia.

“Malaysia tidak lagi dianggap tanah yang memberi banyak peluang. Jadi mereka berfikir dua kali mengenai sama ada ia bernilai ataupun tidak membuat perjalanan ke sini,” katanya.

Hussein berkata ia lebih murah untuk mengupah kaum India Selatan kerana pemilik restoran hanya perlu membelanjakan RM2,500 setiap dokumen dan kelulusan berbanding dengan RM5,000 untuk rakyat Indonesia.

Hussein berkata ahli Perusim tidak mempunyai rancangan untuk memperkenalkan perkhidmatan layan diri di restoran mereka.

“Ada di antara kita yang mencuba idea itu tetapi membuangnya kerana pelanggan cenderung membantu diri mereka dengan terlalu banyak kari atau sambal, yang menyebabkan pembaziran,” katanya.

Terdapat kira-kira 4,000 restoran India Muslim 24 jam di bawah Presma.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker