Kesihatan

Apa Itu Kastrasi?

Apa itu kastrasi?

Kastrasi adalah tindakan membuang testis individu melalui pembedahan atau penggunaan bahan kimia. Pembedahan kastrasi juga dikenali sebagai orchiectomy bilateral, iaitu pembuangan kedua-dua testis, dan kastrasi kimia pula menggunakan ubat farmaseutikal untuk menyahaktifkan testis. Kastrasi menyebabkan pemandulan (menghalang mereka beranak); ia juga mengurangkan pengeluaran hormon tertentu, seperti testosteron.

Jenis kastrasi

Terdapat dua pendekatan untuk melakukan kastrasi. Iaitu, secara kimia dan pembedahan.

 1. Kastrasi pembedahan, yang juga dipanggil orchiectomy, melibatkan pembuangan fizikal testis, yang menghasilkan 95 peratus testosteron lelaki. Walau bagaimanapun, jumlah testosteron kecil yang masih dihasilkan oleh kelenjar adrenal mungkin cukup untuk membolehkan beberapa fungsi seksual kekal.
 2. Kastrasi kimia adalah bertujuan untuk menindas nafsu pesalah seks lelaki dengan menurunkan tahap testosteron mereka. Dadah ini tidak menyebabkan sebarang perubahan fizikal yang kekal pada badan. Rawatan ini dipercayai paling berkesan untuk pesalah seks yang mempunyai masalah biologi yang tidak dapat dikawal. Mereka mempunyai fantasi seksual yang hanya dapat dipuaskan dengan melakukan tindakan pada fantasi tersebut.

Kesan kastrasi pada badan

Kedua-dua kastrasi jenis kimia dan pembedahan akan mengurangkan jumlah androgen (hormon seks lelaki). Walau bagaimanapun, kesihatan fisiologi akan berubah disebabkan oleh pelbagai kesan sampingan yang disenaraikan oleh Institut Kanser Kebangsaan:

 1. Kehilangan minat seks (menurunkan libido)
 2. Disfungsi erektil
 3. Kepanasan secara tiba-tiba (hot flashes)
 4. Kehilangan kepadatan tulang
 5. Patah tulang
 6. Kehilangan jisim otot dan kekuatan fizikal
 7. Perubahan lipid darah
 8. Rintangan insulin
 9. Berat badan naik
 10. Perubahan emosi
 11. Keletihan
 12. Pertumbuhan tisu payudara (gynecomastia)

Kastrasi sebagai rawatan kanser

Menurut Cancer.net, kastrasi adalah pilihan rawatan bagi lelaki yang mempunyai kanser prostat metastatik. Calon untuk rawatan kastrasi adalah pesakit kanser prostat yang berisiko tinggi yang sedang melakukan terapi radiasi.

Kastrasi sebagai hukuman

Kastrasi telah digunakan oleh ahli psikiatri dan dibenarkan oleh 8 negeri di Amerika Syarikat untuk merawat beberapa pesalah seks.

Tags
Show More

Artikel Berkaitan.

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker