Teknologi

Alat Untuk Mengenal Pasti Barangan Tiruan

Dengan teknologi yang semakin canggih, barangan mewah dan berharga kini banyak dipalsukan. Para pembeli jarang dapat membezakan kualiti produk palsu dan yang sebenar dengan hanya menggunakan mata kasar.

Syarikat Entrupy berjaya mengeluarkan alat yang dapat meneliti satu produk dan mengenal pasti jika produk itu barangan asli ataupun tidak.

Alat ini dapat membantu pelbagai syarikat menapis jualan barangan palsu di kedai atas talian mereka.

Kaedah lama

Barangan tiruan kini menjadi lebih sukar, walaupun bagi para pakar.

Ia memerlukan pengalaman bertahun-tahun untuk melihat kesilapan pada kulit, atau isu-isu dengan jahitan – bahkan terdapat banyak tekaan yang terlibat.

Kedai pakaian terpakai menggunakan kakitangan pakar untuk mengesan barangan palsu, tetapi sebagai pengasas bersama Entrupy, Vidyuth Srinivasan memberitahu Bloomberg, “untuk perniagaan yang lekas berkembang, itu bukan penyelesaian yang sesuai digunakan pada skala yang besar.”

Ketepatan

Menggunakan kamera mikroskop genggam dan perisian penglihatan komputer, syarikat itu mendakwa teknologinya boleh menemui barangan palsu untuk 11 jenama, termasuk Chanel, Gucci dan Louis Vuitton, dengan ketepatan 98% .

Menurut Sky News, Encik Srinivasan mengasaskan Entrupy dengan harapan bahawa algoritma komputer boleh dilatih untuk membezakan beg tangan mewah tulen daripada tiruan.

Entrupy tidak mempunyai hubungan dengan jenama fesyen itu sendiri. Menurut Encik Srinivasan, jenama-jenama tersebut lebih memilih untuk tidak mengakui terdapat pasaran barangan palsu untuk produk mereka.

Pasaran

Memandangkan lebih banyak perniagaan fesyen mewah beralih kepada dalam talian, bagaimanapun, para peniaga yang aktif dalam pasaran mengejar kaedah untuk memastikan pelanggan mereka terus kembali.

Sebagai permulaan, Encik Srinivasan mengatakan Entrupy mempunyai kira-kira 160 pelanggan perniagaan, termasuk peniaga dalam talian, yang ingin memastikan produk mereka adalah sahih dan asli.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close