Tempatan

Sambung Ijazah Sarjana Atau Cari Pengalaman?

Lebih ramai rakyat Malaysia kini mengejar ijazah sarjana dalam institusi pengajian awam dan swasta. Mereka berusaha mendapatkan pendidikan tambahan memandangkan pasaran pekerjaan yang semakin sukar.

Terdapat peningkatan sebanyak 14.8% pelajar yang memperoleh ijazah sarjana dalam pelbagai bidang antara tahun 2014 dan 2015, berdasarkan data dari Kementerian Pengajian Tinggi. Pada tahun 2014, sejumlah 16,748 pelajar lulus dengan ijazah sarjana. Jumlah itu kemudian meningkat kepada 19,229 pada tahun berikutnya.

Seperti yang dilaporkan di The Star, permintaan untuk graduan MBA paling tinggi di Amerika Syarikat dan Asia Pasifik.

Di Malaysia, majikan tidak semestinya mencari graduan sarjana, tetapi calon yang mempunyai pengalaman dan kemahiran kerja yang sesuai.

Walau bagaimanapun, terdapat lebih ramai pelajar yang mengikuti pengajian sarjana sepenuh masa dan sambilan, kata Presiden Persatuan Swasta dan Universiti Malaysia Datuk Dr Parmjit Singh.

Ini disebabkan oleh beberapa faktor – peluang yang lebih luas untuk menjalankan pascasiswazah dan keperluan untuk memperoleh kelayakan yang lebih tinggi untuk kemajuan kerjaya, pengetahuan dan kemahiran.

Malaysia yang kini sedang menuju ke arah ekonomi digital telah meningkatkan keperluan kemahiran yang lebih tinggi.

Kemahiran sedemikian boleh didapati daripada program ijazah sarjana khusus, katanya.

Senang cari kerja melalui sarjana?

Pengarah urusan Robert Walters Malaysia, Sally Raj, menasihati graduan untuk menghabiskan masa mendapatkan pengalaman praktikal di tempat kerja sebelum mengejar ijazah sarjana.

Di Malaysia, majikan secara umum tidak secara khusus meminta graduan berkelulusan ijazah sarjana.

“Tetapi kelayakan seperti itu boleh menjadi kelebihan tambahan untuk jawatan tertentu, terutama untuk peranan kepimpinan seperti pengurus umum dan ketua pegawai operasi.

“Firma perunding pengurusan juga cenderung menghargai calon yang mempunyai MBA,” kata Raj.

Lebih-lebih lagi jika MBA tersebut adalah dari institusi terkemuka.

Calon yang memegang ijazah sarjana juga akan menguntungkan peranan teknikal seperti bidang kejuruteraan dan sains seperti biologi.

Walau bagaimanapun, ini tidak semestinya memberi mereka gaji yang lebih tinggi.

Gaji lebih tinggi?

Pengarah eksekutif Persekutuan Majikan Malaysia Datuk Shamsuddin Bardan mengatakan usaha mencari apa-apa bentuk pengajian pascasiswazah tidak semestinya sama dengan peluang pekerjaan yang lebih baik.

Tetapi ada kemungkinan graduan itu mendapat gaji yang lebih tinggi sekiranya memegang ijazah.

Berdasarkan Penyiasatan Gaji untuk Eksekutif 2016, mereka yang mempunyai ijazah sarjana memperoleh gaji purata kemasukan sebanyak RM3,197 sebulan berbanding dengan RM2,566 pemegang ijazah sarjana muda.

Gaji seseorang ditentukan oleh keperluan perkerjaan tersebut dan bukan tahap kelayakan pemohon.

“Sebagai contoh, jika pemohon memegang ijazah sarjana tetapi pekerjaan memerlukan ijazah asas, maka majikan hanya akan menawarkan gaji peringkat setara,” jelas Shamsuddin.

Selanjutnya, keperluan untuk ijazah sarjana berbeza mengikut industri.

“Dalam bidang pengajaran dan penyelidikan, diterima secara meluas bahawa kelayakan ijazah sarjana dan PhD meningkatkan prospek calon untuk mendapatkan pekerjaan.

“Majikan memilih calon terbaik yang mempunyai gabungan pengetahuan, kemahiran dan sifat yang tepat.

“Apa yang paling penting ialah pengalaman kerja, komitmen dan kemahiran dan sikap yang tepat berbanding tahap kelayakan akademik,” katanya.

Kelayakan akademik atau sikap pekerja?

Walaupun majikan biasanya mempertimbangkan pencapaian calon dengan disiplin subjek, ia bukan faktor penentu utama mereka direkrut.

“Dalam beberapa situasi, disiplin mata pelajaran sebenar atau pencapaian pascasiswazah mungkin tidak penting.

“Pencapaian di luar disiplin seperti memiliki kemahiran lembut seperti komunikasi, kerja berpasukan dan pengurusan masa pada umumnya dianggap penting,” tambah Shamsuddin.

Kadang-kadang, pencari kerja kali pertama dengan kelayakan ijazah sarjana mendapati lebih sukar untuk mendapatkan pekerjaan.

“Lebih sering mereka ditolak kerana ‘terlebih layak’ untuk pekerjaan itu.

“Oleh itu, lebih penting lagi untuk mendapatkan pekerjaan tidak lama selepas ijazah pertama dan berfikir tentang mengejar kelayakan yang lebih tinggi selepas mendapat pengalaman kerja,” katanya.

Raj menegaskan bahawa syarikat tidak selalu menawarkan cek gaji yang lebih besar untuk graduan tersebut.

“Malah, pemegang ijazah sarjana muda yang mempunyai lebih banyak pengalaman kerja dalam bidang yang berkaitan dilihat sebagai lebih berharga.

“Pengalaman kerja tidak boleh digantikan dengan kelayakan atas kertas,” katanya.

Tags
Show More

Artikel Berkaitan.

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker