KesihatanMakan & Minum

Mangga Sebagai Deodoran?

Kita dinasihatkan supaya menjadikan buah-buahan sebahagian daripada pemakanan harian kerana pelbagai zat yang terkandung di dalamnya.

Buah mangga yang terkenal dengan kandungan khasiat vitamin C kini mempunyai kelebihan untuk mengurangkan risiko mengatasi beberapa jenis kanser hasil daripada kaji selidik oleh sebuah universiti di Thailand.

Universiti Nare-suan di Phitsanilok, Thailand Utara telah berjaya meningkatkan kualiti mangga untuk mengatasi pelbagai kesakitan.

Mereka juga telah membuat alat ‘roll-on’ untuk wanita yang boleh digunakan sebagai deodoran dan menghilangkan bulu ketiak.

Kejayaan tersebut adalah hasil kajian yang dibiayai oleh Dana Penyelidikan Thailand di bawah Program PhD Royal Jubilee Royal.

Pensyarah Fakulti Pertanian, Sumber Asli dan Alam Sekitar, Prof. Madya Dr Peerasak Chaiprasart, berkata mangga jenis Mahachanok itu ditingkatkan dengan antioksidan, antosianin dan karotenoid.

Apa itu karotenoid?

Karotenoid, yang terdapat dalam buah-buahan dan sayur-sayuran berwarna kuning, oren dan merah, menguatkan sistem imun dan mengurangkan risiko pelbagai jenis kanser, penyakit jantung, katarak dan degenerasi makula (macular degeneration) yang berkaitan dengan usia di retina mata.

Apa itu antosianin?

Antosianin, yang menghasilkan pigmen merah, ungu dan biru, melambatkan degenerasi sel dan mengurangkan risiko penyakit jantung dan strok dan membunuh mikroorganisma patogen dalam sistem gastrointestinal.

Mangga Mahachanok

Mangga Mahachanok mempunyai kulit merah-ungu atau kuning-merah apabila matang.

Para penyelidik mendapati bahawa metil jasmonat (methyl jasmonate) yang diperkenalkan kepada mangga yang belum dituai akan meningkatkan tahap Vitamin C, glukosa, fruktosa, sukrosa dan karotenoid.

Metil jasmonat ditambah ethephon untuk meningkatkan tahap karotenoid sebanyak 50%.

Dr Peerasak berkata universiti itu akan terus mengusahakan projek tersebut dan menjangkakan bahawa petani akan dapat menghasilkan mangga Mahachanok walaupun pada luar musim dan dapat menghasilkan buah merah dan sihat.

 

Show More

Related Articles

Back to top button