AntarabangsaIsu Semasa

Siapa Sebenarnya Orang Rohingya Muslim?

Orang Rohingya berasal dari mana?

Umat Islam telah tinggal di kawasan yang kini dikenali sebagai Myanmar sejak awal abad ke-12, menurut ahli-ahli sejarah dan kumpulan Rohingya.

Pertubuhan Kebangsaan Arakan Rohingya telah berkata, “Rohingya telah tinggal di Arakan dari zaman dahulu lagi,” merujuk kepada kawasan yang sekarang dikenali sebagai Rakhine.

Terdapat banyak penghijrahan buruh dari India dan Bangladesh ke Myanmar semasa pemerintahan British yang berlangsung lebih dari 100 tahun bermula dari 1824 hingga 1948.

Penghijrahan tersebut dianggap sebagai penghijrahan dalaman, menurut Human Rights Watch (HRW), kerana ketika itu British mentadbir Myanmar sebagai satu wilayah India.

Penduduk asli Myanmar lihat negatif penghijrahan buruh tersebut.

Selepas kemerdekaan, kerajaan Myanmar melihat migrasi yang berlaku semasa pemerintahan British sebagai “haram, dan berdasarkan ini mereka menolak kewarganegaraan kepada majoriti Rohingya,” kata HRW dalam laporan 2000.

Ini telah menyebabkan ramai penganut Buddha di Myanmar menyamakan orang Rohingya sebagai Bengali dan menganggap “Rohingya” sebagai satu ciptaan baru yang di buat atas sebab-sebab politik.

Rohingya dianggap sebagai “minoriti yang paling dianiaya di dunia”.

Mereka adalah kumpulan etnik Islam yang telah hidup selama berabad-abad dalam negara yang majoritinya penganut agama Buddha.

Kini terdapat kira-kira 1.1 juta umat Islam Rohingya yang tinggal di Myanmar.

Bahasa Rohingya adalah Rohingya atau Ruaingga, iaitu satu dialek yang ditutur di wilayah Rakhine.

Mereka tidak dianggap sebagai salah satu daripada 135 kumpulan etnik rasmi negara Myanmar dan telah ditolak kewarganegaraan sejak tahun 1982 menjadikan mereka tanpa kewarganegaraan.

Hampir semua Rohingya di Myanmar tinggal di negeri pantai barat Rakhine dan tidak dibenarkan keluar tanpa kebenaran kerajaan. Ia adalah salah satu negeri termiskin di negara itu dengan kem-kem yang sesak dan kotor dan kekurangan perkhidmatan asas.

Disebabkan keganasan dan penganiayaan berterusan, ratusan ribu Rohingya telah melarikan diri ke negara-negara jiran sama ada melalui tanah atau bot.

 

Bagaimana mereka ditindas?

Selepas kemerdekaan Myanmar dari British pada tahun 1948, Akta Kesatuan Kewarganegaraan telah diluluskan. Ia menentukan etnik mana yang boleh mendapatkan kewarganegaraan.

Menurut laporan 2015 oleh International Human Rights Clinic di Yale Law School, Rohingya dikecualikan. Bagaimanapun, akta itu membolehkan mereka memohon kad pengenalan jika keluarganya tinggal di Myanmar sekurang-kurangnya dua generasi.

Pada masa itu, beberapa Rohingya diberi kewarganegaraan dan terdapat juga beberapa Rohingya yang berkhidmat di parlimen.

Selepas rampasan kuasa 1962 di Myanmar, keadaan berubah secara dramatik untuk Rohingya. Semua warganegara diperlukan untuk mendapatkan kad pendaftaran nasional. Walau bagaimanapun, Rohingya hanya diberi kad pengenalan asing, dan peluang pekerjaan dan pendidikan adalah terhad.

Pada tahun 1982, undang-undang kewarganegaraan baru telah diluluskan, yang secara efektif menjadikan Rohingya tanpa kerakyatan.

Di bawah undang-undang itu, Rohingya sekali lagi tidak diiktiraf sebagai salah satu daripada 135 kumpulan etnik di Myanmar.

Undang-undang ini menubuhkan tiga peringkat kewarganegaraan. Untuk mendapatkan tahap yang paling asas (kewarganegaraan semula jadi), mereka mesti buktikan bahawa keluarga mereka tinggal di Myanmar sejak sebelum tahun 1948, serta kefasihan dalam salah satu bahasa kebangsaan. Ramai Rohingya tidak mempunyai kertas kerja kerana ia sama ada tidak dapat diperolehi atau dinafikan kepada mereka.

Akibat undang-undang tersebut, hak mereka untuk belajar, bekerja, melancong, berkahwin, mengamalkan agama mereka dan mendapatkan perkhidmatan kesihatan menjadi terhad. Orang Rohingya tidak dapat mengundi dan walaupun mereka melepasi ujian kerakyatan, mereka harus dikenal pasti sebagai “neutralized”, bukan Rohingya, dan had diletakkan pada mereka yang memasuki profesion tertentu seperti perubatan, undang-undang atau menjadi ahli kerajaan.

Keganasan di Rakhine

Memetik Al Jazeera, sejak tahun 1970-an, beberapa tindakan ganas terhadap Rohingya di wilayah Rakhine telah memaksa beratus ribu melarikan diri ke negara jiran Bangladesh, Malaysia, Thailand dan negara-negara Asia Tenggara yang lain.

Selepas pembunuhan sembilan polis sempadan pada bulan Oktober 2016, tentera mula menceroboh masuk kampung-kampung di wilayah Rakhine. Kerajaan menyalahkan kumpulan Rohingya yang bersenjata, Arakan Rohingya Salvation Army (ARSA).

Tentera kerajaan dituduh melakukan pelbagai pelanggaran hak asasi manusia, termasuk pembunuhan luar bidang kehakiman, rogol dan perbuatan membakar dengan sengaja. Namun, tuduhan itu ditolak oleh kerajaan.

Semasa serangan itu, pelarian sering melaporkan rogol, penyeksaan, pembakaran dan pembunuhan oleh pasukan keselamatan Myanmar.

Pada bulan November 2016, seorang pegawai Persatuan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) menuduh kerajaan Myanmar menjalankan “pembersihan etnik” Muslim Rohingya.

Aktivis telah menggambarkan keadaan di mana tentera menembak lelaki, wanita dan kanak-kanak Rohingya yang tidak bersenjata.

Sejak keganasan tercetus, kumpulan hak asasi manusia telah mendokumentasikan kebakaran di sekurang-kurangnya 10 kawasan di Rakhine dan lebih daripada 50,000 orang telah melarikan diri dari keganasan tersebut.

Memetik PBB, keganasan itu telah memaksa sekitar 58,000 Rohingya melarikan diri ke sempadan Bangladesh, manakala 10,000 lagi terkandas di antara kedua-dua negara.

Sejak akhir 1970-an, hampir satu juta umat Islam Rohingya telah melarikan diri dari Myanmar kerana penganiayaan yang meluas.

Show More

Related Articles

Back to top button