Isu SemasaTempatan

Ibubapa Warga Emas Rasa Ditinggalkan Di Rumah

Meninggalkan ibu bapa warga emas di rumah berseorangan tanpa interaksi sosial boleh mengakibatkan mereka mengalami pengabaian sosial, kata Persatuan Penuaan Sihat Malaysia.

Penasihatnya, Prof. V. Nathan, berkata kanak-kanak dewasa mungkin boleh membawa ibu bapa mereka keluar bersama-sama mereka berjalan-jalan di bandar, tetapi membiarkan mereka bersendirian selama berjam-jam ketika sedang bekerja.

Warga emas sunyi apabila anak-anak keluar bekerja

“Warga emas boleh menjadi kesepian dan masalah pengabaian boleh berlaku,” katanya.

Kajian baru-baru ini oleh pasukan penyelidik dari Universiti Malaya iaitu, Prevent Elder Abuse and Neglect Initiative, Peace (Inisiatif Pencegahan Penderaan dan Pengabaian Warga Emas) mendapati seorang  daripada 10 warga emas mengalami penderaan  dan pengabaian di kawasan bandar, sementara bagi kawasan luar bandar seorang daripada 20 warga emas.

The Star baru-baru ini menyuarakan nasib kira-kira 50 orang warga emas yang ditinggalkan di hospital dan kini tinggal di rumah warga emas yang terletak di Kampung Pulau Meranti, Puchong.

Bagi kebanyakan mereka yang berakhir di rumah warga emas adalah kerana mereka tidak mempunyai kediaman sendiri dan tempat untuk pergi

Kebanyakan daripada mereka mempunyai masalah kesihatan seperti kencing manis, tekanan darah tinggi, masalah jantung, demensia dan Alzheimer (nyanyuk).

Prof Nathan berkata mereka yang dihantar ke institusi juga boleh merasa ditinggalkan kerana kebanyakan rumah warga emas di Malaysia tidak memenuhi keperluan kognitif atau emosi mereka.

“Bersosial adalah penting dalam proses meniti usia,” katanya.

Pusat Jagaan Harian Warga Emas Satu Penyelesaian

Beliau berkata lebih banyak pusat jagaan harian untuk warga emas perlu ditubuhkan supaya mereka boleh bersosial, dan mereka harus mempunyai aktiviti yang berstruktur yang menggalakkan mereka menganalisis dan mengekalkan tempoh perhatian mereka.

“Ini akan mengekalkan kebolehan kognitif mereka,” katanya.

Syarikat insurans perlu main peranan

Prof Nathan menambah bahawa walaupun kerjasama antara kementerian diperlukan untuk menangani isu populasi yang semakin tua, syarikat insurans juga perlu meneroka ke dalam bidang penjagaan jangka panjang seperti perkhidmatan doktor, jururawat atau ahli terapi untuk melawat warga emas di kediaman mereka.

Naib Presiden Malaysian Healthy Ageing (Meningkat Tua secara Sihat Malaysia) P. Ranuga Devy, berkata adalah penting juga bagi syarikat insurans untuk menggalakkan orang ramai menjaga kesihatan dengan memberikan insentif, jadi ramai akan berusaha untuk menjaga diri mereka daripada muda lagi.

Ranuga berkata di Australia, ada pekerja sosial yang akan pergi ke rumah-rumah ini dan memberi laporan mengenai keperluan warga emas.

Sementara itu, Persidangan peringkat Asia Tenggara tentang Penuaan Sihat 2017 akan diadakan daripada  10 hingga 12 Oktober di Kuching untuk menangani pelbagai kebimbangan tentang keperluan proses penuaan yang unik di rantau Asia Tenggara.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close