Gaya HidupMakan & Minum

Makanan Pepijat Mula Tarik Minat Penduduk Bangkok

Sebelum ini, kita pernah dengar tentang burger berasaskan pepijat di Switzerland. Tetapi kali ini Bangkok perlahan-lahan memperkenalkan pepijat sebagai pengalaman makan yang baik untuk penggemar makanan.

Dalam negara di mana pepijat dan serangga sering dianggap sebagai “makanan untuk golongan miskin”, restoran-restoran mewah di Bangkok juga terikut dengan trend makanan global.

Serangga memerlukan sebahagian kecil daripada kos dan tenaga yang diperlukan untuk ladang berbanding ayam, daging babi dan daging lembu. Ini bukan sesuatu yang baru kepada kebanyakan kelas luar bandar di Thailand.

Penggunaan serangga adalah sangat popular di kawasan utara pedalaman, terutamanya disebabkan oleh iklim kemarau.Ini telah membiasakan mereka dengan makanan seperti serangga dan pepijat.

Dengan begitu banyak daging yang dimakan, ramai pakar bimbang tentang bagaimana dunia akan mengeluarkan ternakan untuk populasi yang dijangka mencapai 9.8 bilion menjelang 2050.

Bagi orang-orang di bahagian tengah negara Thailand, serangga dimakan lebih sebagai snek. Ia digoreng  dan disajikan dengan sos perasa atau sos pedas.

Tetapi untuk memujuk kelas pertengahan di Bangkok, sebuah bandar yang mempunyai kekayaan yang tidak seimbang berbanding dengan negara lain, masih menjadi cabaran.

Bagi penghuni kota, memakan serangga mempunyai konotasi sosial, sebab itulah banyak usahawan mencari cara untuk menggunakan serangga dalam barang-barang harian seperti makanan memberi tenaga dan kerepek.

“Perkara yang paling penting adalah untuk mendapatkan rasa yang betul,” kata chef Thitiwat Tantragarn.

Ramai orang kaya dari Thailand memikirkan serangga sebagai makanan yang tidak berselera dan kotor.

Di restoran moden Bangkok, penggemar makanan yang suka mencabar diri boleh mencari menu berasaskan pepijat yang merangkumi salad tembikai yang ditaburi dalam cacing buluh, nachos dengan salsa silkworm tomato ceri dan pasta yang dibuat dari cengkerik yang dikisar.

Baru-baru ini satu firma dari Itali memperkenalkan produk yang merupakan pasta yang diperbuat daripada tepung cengkerik. Ia kini dijual oleh sebilangan kecil cawangan di Jepun dan New Zealand, tetapi belum di Thailand.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close