Bisnes & Ekonomi

8 Fakta Menarik Tentang Jutawan Ananda Krishnan

Tatparanandam Ananda Krishnan adalah ahli perniagaan dan jutawan terkenal Malaysia. Digelar A K, pada masa ini dia dianggarkan mempunyai harta bernilai AS $ 6.7 bilion menurut senarai tahunan terbaru dari Forbes, menjadikannya individu ketiga terkaya di Malaysia dan nombor 219 di dunia.

Ananda Krishnan menghindarkan pendedahan awam dan diketahui mengekalkan profil rendah diri untuk seseorang yang berjaya.

Ketahui 8 fakta menarik tentang jutawan ini

1. Lahir Di KL

Ananda Krishnan dilahirkan pada tahun 1938 di Brickfields, Kuala Lumpur oleh ibu bapa Tamil yang berasal dari Sri Lanka. Krishnan memperolehi Sarjana Pentadbiran Perniagaan dari Harvard Business School, menamatkan pengajian pada tahun 1964.

 

2. Perniagaan Minyak

Usaha keusahawanan pertama Krishnan adalah perunding Malaysia di MAI Holdings Sdn Bhd. Beliau menubuhkan Exoil Trading yang kemudiannya membeli konsesi penggerudian minyak di pelbagai negara.

 

3. Tiga Perniagaan Utama

Pada masa ini, beliau mempunyai kepentingan perniagaan dalam media (Astro, Johnston Press Plc), satelit (MEASAT, SES), minyak dan gas (Bumi Armada, Pexco), telekomunikasi (Maxis, Aircel, Axis, Sri Lanka Telecom).

 

4. Perniagaan Lain

Beliau memiliki kepentingan di Tanjong Public Limited Company, syarikat pelaburan dengan syarikat subsidiari yang terlibat dalam penjanaan kuasa (Powertek), permainan (Pan Malaysia Pools), masa lapang (Tropical Islands, TGV Cinemas) dan hartanah (67% Maxis Tower).

5. Perniagaan TV

Dalam perjanjian antara Astro dan Rangkaian Sun India, Ananda merancang untuk menghasilkan saluran TV yang memenuhi pasaran India, terutama orang Tamil di negara-negara seperti AS dan Eropah Barat. Ananda juga merancang untuk menawarkan perkhidmatan TV yang memaparkan interaktiviti berasaskan web.

6. Empayar Multimedia

Pada awal 1990-an, beliau mula melebarkan empayar bisnes ke bidang multimedia. Kini, Ananda Krishnan juga memiliki kepentingan dalam TVB.com dan arkib filem Shaw Brothers.

7. Kekayaan Sempat Jatuh

Ananda Krishnan kehilangan tempatnya sebagai orang kedua terkaya di Malaysia pada tahun ini akibat kejatuhan saham syarikat telekom Maxis dan syarikat minyak Bumi Armada, sekaligus berada di kedudukan ke-3.

8. Anak Ananda Krishnan

Krishnan mempunyai 2 orang anak perempuan dan seorang anak lelaki yang juga seorang sami Budha Theravada yang dikenal sebagai Ajahn Siripanyo di Thailand.

Show More

Related Articles

Back to top button