Isu SemasaTempatan

Merokok di Usia Remaja, Lelaki Ini Penghidap Kanser Mulut Termuda

Muhammad Faid mula merokok pada umur 17 tahun dengan menghabiskan kira-kira  lima batang rokok sehari bersama rakannya.  Kini pada usia 24 tahun, dia merupakan pesakit paling muda yang telah didiagnosis dengan kanser mulut.

Menurut TheStar, dia kini sedang menjalani rawatan kemoterapi di Hospital Kuala Lumpur (HKL). Walaupun punca penyakit kanser tidak diketahui, doktor mengatakan kebanyakan pesakit kanser mulut adalah perokok tegar.

Muhammad Faid yang merupakan seorang pelajar universiti tahun ketiga dalam bidang pendidikan, berkata dia mula-mula mempunyai ulser di sebelah kiri lidahnya tetapi tidak memberi perhatian kepadanya kerana ia tidak menyakitkan.

Ibunya, yang hanya mahu dikenali sebagai Anita, 52, berkata luka yang muncul awal tahun lepas tidak hilang. Pada bulan November, ujian mendapati ulser itu merupakan kanser.

Antara November dan Mei, dia mengalami pendarahan sebanyak empat kali dan terdapat rongga dalam lidah, katanya.

muhammad faid, 24

Kanser itu berada di Peringkat I dan II pada bulan Februari tetapi pada bulan Mei, ia berada pada Peringkat III dan doktor terpaksa mengeluarkan tiga perempat daripada lidahnya pada 17 Mei.

Doktor terpaksa membina semula lidahnya dengan menggunakan kulit dari pahanya dan Muhammad Faid kini boleh bercakap sedikit. Dia masih belum mampu untuk makan dan makanan disalurkan melalui tiub. Satu lubang juga dibuat di trakea mangsa untuk melancarkan pernafasan.

Seorang lagi pesakit yang enggan dinamakan, berkata dia mula-mula menemui satu benjolan kecil di dalam pipinya pada bulan Mac.

“Ia seperti jerawat kecil tetapi pada bulan Mei ia membesar dan menembusi kulit pipi kanan. Ia tumbuh sangat cepat, “kata suri rumah berusia 60 tahun dari Johor yang didiagnosis dengan kanser mulut Tahap IV.

Dia berkata dia tidak menyedari bahawa mengunyah sirih meningkatkan risiko kanser.

“Saya telah mengunyah sirih setiap hari sejak saya berusia 13 tahun. Ibu saya, berusia 83 tahun, mengunyah sirih sepanjang hidupnya tetapi dia baik-baik saja.

“Saya telah menasihatkan ibu dan adik-beradik saya untuk berhenti mengunyah sirih. Tidak ada yang sepatutnya mendapat penyakit seperti ini, “kata wanita itu yang mengalami luka yang besar di pipinya.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close