Bisnes & EkonomiHiburanTempatan

Halfest ASEAN 2017 Dijangka Tingkatkan Kualiti Produk Malaysia

Apa itu Halal Fiesta atau Halfest?

Halfest ASEAN 2017 adalah ekspo berintegrasi perdagangan dan pengguna bagi produk dan perkhidmatan halal. Ia juga adalah platform untuk usahawan, terutamanya perusahaan kecil dan sederhana untuk mempromosikan produk dan perkhidmatan mereka sambil memperkukuhkan hubungan perdagangan dalam industri runcit di Malaysia dan rantau ASEAN.

Tahun ini terdapat kira-kira 200 pembeli untuk sesi padanan perniagaan.

Selain sesi pemadanan perniagaan, aktiviti lain yang disusun sempena acara itu termasuk Minggu Perbankan Takaful Islam, ceramah oleh Persatuan Institusi Perbankan Islam Malaysia dan Persatuan Takaful Malaysia, kios makanan jalanan Halfest Asean, pocket talks dan klinik halal.

Pocket talks dan klinik halal akan menawarkan peluang kepada usahawan tempatan untuk belajar tentang pensijilan halal, meningkatkan kedudukan dan pemasaran produk dan perkhidmatan mereka.

Halfest ASEAN 2017

Memetik Bernama, Halfest ASEAN 2017 dijangka menarik pengunjung dan usahawan kepada program-program yang akan dianjurkan.

Acara lima hari itu akan bermula pada hari Rabu, 23 August di Pusat Pameran Mines.

Ia juga akan menarik produk dan perkhidmatan yang inovatif dan berkualiti, kata penganjur ketua pegawai eksekutif Halal Industry Development Corp Datuk Seri Jamil Bidin.

Ia akan membentangkan rakan strategik baru, Unit Pemandu Agenda Bumiputera (Teraju) dan Starbucks Malaysia.

Jamil berkata Starbucks akan berkongsi strategi kualiti dan penjenamaan pada acara tersebut.

“Bagi perkongsian kami dengan Teraju, kami akan menjalankan program pembangunan produk, yang memberi tumpuan kepada inovasi dan kreativiti dengan memperkenalkan Cabaran Chefpreneur Halal Hebat 2017,” katanya.

Jamil berkata lima usahawan akan menerima geran sebanyak RM50,000 setiap satu untuk membangunkan produk makanan mereka ke peringkat seterusnya.Cabaran Chefpreneur akan menjadi aktiviti tahunan di Halfest, dengan peruntukan yang mungkin meningkat.

Harapan Halfest Untuk Tahun-Tahun Akan Datang

Halfest berharap untuk menganjur fiesta yang pada skala yang lebih besar pada tahun depan untuk melengkapi agenda Halal kerajaan. Acara halal akan datang akan memberi tumpuan kepada mempromosikan bahan halal.

“Dengan semua acara ini, kami yakin Malaysia dapat mengeksport eksport halal sebanyak RM50 juta menjelang 2020 daripada RM42 bilion pada masa ini. Ini boleh dicapai melalui tambahan RM2 bilion (dalam eksport) setiap tahun sebelum kita memasuki tahun 2020,” kata Jamil.

Selain produk dan perkhidmatan halal, Jamil menyatakan bahawa permintaan bahan-bahan halal dari Malaysia telah mula meningkat, dan tidak lama lagi, negara akan mahu memanfaatkan platform ini, mempromosikan kosmetik dan penjagaan kesihatan.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close