SukanTempatan

Pameran Sukan Tema ‘Bangkit Bersama’

Satu pameran mempamerkan warisan sukan Malaysia bersempena Sukan SEA ke-29 telah dilancarkan oleh Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin.

Memetik The Star, Pameran bertajuk “Pameran KL 2017  Bangkit Bersama 29th SEA Games and 9th Asean Para Games” telah dilancarkan bersama-sama dengan Ketua Pengarah Jabatan Muzium Datuk Kamarul Baharin A. Kasim di Muzium Negara semalam.

Khairy berkata pameran itu penting dan sesuai kerana Malaysia menganjurkan Sukan SEA tahun ini.

“Pameran itu akan menampilkan barangan istimewa seperti pingat dari Sukan SEA sebelumnya, sambil memberi tumpuan kepada penglibatan kami dalam sukan ketika kami menjadi tuan rumah Sukan,” katanya.

Malaysia menganjurkan Sukan SEA pada tahun 1965, 1971, 1977, 1989 dan 2001.

Beliau berkata pameran itu merupakan peluang bagi generasi muda untuk mangagumi gemilang negara dalam sukan.

Khairy juga berkata dalam fasa kedua pembinaan Kuala Lumpur Sports City, beliau merancang untuk membina sebuah muzium sukan kebangsaan dan akan mempamerkan barangan atlet seperti pakaian, kasut, pingat dan peralatan mereka.

“Sukan sangat penting, kerana apabila kita menyokong atlet kita, kita akan lupa semua perbezaan kita, maka sukan adalah platform yang baik untuk menyatukan negara, dan dengan tema ‘Bangkit Bersama’ saya rasa ia juga sesuai kerana ia Bulan Merdeka,” katanya.

Khairy menambah bahawa tema “Bangkit Bersama” adalah sesuai kerana ia turut menggambarkan semangat atlet yang tidak berputus asa.

Beliau berkata ini terutama berlaku untuk atlet yang mengambil bahagian dalam lebih daripada satu acara.

Pameran “Bangkit Bersama” akan diadakan di Galeri 1 di Muzium Negara dari 11 Ogos hingga 31 Dis.

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close