Tempatan

Wanita Juruterbang Pejuang Handalan Asia Pertama Memandu MiG-29

Mejar Patricia Yapp mengimbas kembali kali pertama beliau berminat dengan kapal terbang, iaitu ketika abangnya, Kapten Ignatius Yapp menjadi juruterbang. Tetapi keputusannya ditentang oleh bapanya.

Yapp, 41, mencipta sejarah apabila menjadi wanita juruterbang pejuang handalan Asia yang pertama untuk memandu MiG-29.

Wanita kelahiran Sabah ini mungkin wanita juruterbang pejuang handalan yang terkenal di Malaysia kerana telah dinamakan antara Ikon-ikon Negaraku.

“Saya rasa dihormati dan diberkati kerana dipilih sebagai salah satu ikon Negaraku,” kata Yapp, sambil menambah bahawa dia berasa bertuah untuk menjadi rakyat Malaysia dan mampu melakukan tugasnya dalam memastikan keselamatan negara.

Pada tahun 1996, Yapp berhijrah ke Kuala Lumpur daripada kampungnya di Sandakan untuk belajar undang-undang. Tetapi pada semesta keduanya, Yapp tidak mahu meneruskan perjalanan itu. Beliau kemudian memohon masuk program kadet Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) tanpa pengetahuan ibu bapanya. Beliau hanya memberitahu ibu bapanya apabila berjaya melepasi proses pemilihan peringkat pertama.

Yapp berjaya memperoleh ijazah daripada Universiti Teknologi Malaysia dengan ijazah diploma dalam Kejuruteraan Aeronautik. Selepas menamatkan latihan penerbangannya pada tahun 2002, beliau memilih untuk menjadi juruterbang pejuang dan terbang pesawat Aermacchi MB-339 selama empat tahun. Selepas itu, beliau menjadi juruterbang operasi dan taktikal utama dengan Skuadron Banduan Smokey Bandits 17/19 di Kuantan yang memandu jet keunggulan MiG-29N Fulcrum.

Menurut The Star, beliau juga tampil dalam pameran aerobatik skuadron di pameran udara. Yapp, yang telah layak sebagai pengajar penerbangan pada tahun 2014, kini telah berkhidmat dengan TUDM selama 20 tahun.

“Latihan telah menjadi sebahagian daripada kehidupan saya dalam tentera. Kami belajar bagaimana untuk menembak bukan sahaja di tanah tetapi juga di udara. Kami melakukan pekerjaan yang memerlukan ketepatan yang tinggi. Melakukan paparan udara, pembentukan terbang, menembak peluru berpandu … semuanya tentang disiplin. Belajar untuk mengawal emosi, kebimbangan, dan disiplin di dunia penerbangan adalah sangat penting,” kata Yapp.

“Di Sabah, semasa saya masih muda, kami sangat gembira untuk memegang dan mengibar bendera Malaysia. Sekarang, saya masih membawa satu tetapi pada bahu saya ketika terbang di udara,” kata Yapp yang biasanya mengambil bahagian dalam perayaan Merdeka setiap tahun.

Walaupun negara telah mengalami pelbagai perubahan, Yapp percaya rakyat Malaysia masih bersatu, dan ia paling jelas semasa acara sukan.

Yapp percaya masa depan negara terletak pada pengekalan institusi keluarga yang kuat.

“Lepaskan isu-isu politik yang tidak perlu, hanya tumpukan kepada patriotisme sebagai entiti tunggal,” tegasnya.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close