KesihatanTempatan

Golongan Muda, Gim Dan Risiko Steroid

Ubat membina otot sering dipromosikan kepada pengguna gim yang kebanyakannya terdiri daripada pelajar dan pekerja muda.

Walaupun steroid anabolik boleh menghasilkan hasil yang cepat, risiko kesihatan boleh membawa maut.

Apabila Terence (bukan nama sebenar) melihat beberapa “mints” di dalam bilik anaknya, dia tidak berfikir banyak tentangnya. Tetapi, apabila dia menyedari pemakanan dan obsesi anaknya membina badan, dia mula bimbang.

 “Pada mulanya, saya fikir dia hanya mula berminat dengan kesihatan dan itu adalah perkara yang baik. Daripada melepak di gerai mamak dengan kawan-kawannya hingga tengah malam, dia bersenam dan bermakanan sihat. Kemudian, saya ketahui tentang pil itu,” katanya.

Terence tanya kepada anaknya tentang perkara itu dan minta dia jelaskan perkara yang sebenar. Tetapi dia hanya berkata yang itu adalah vitamin untuk membantunya fokus belajar.

“Jadi, saya merampas botol itu dan melakukan penyelidikan saya sendiri. Saya terkejut mengetahui bahawa pil itu mengandungi steroid untuk membina otot dan meningkatkan ketahanan fizikal. “

Terence berkata dia terpaksa menamatkan keahlian gim anaknya.

“Saya tahu pada usia 19 tahun, semua anak muda mula berfikir tentang penampilan fizikal mereka. Walaupun badan berotot adalah trend, kita tidak boleh mengetepikan risiko kesihatan penggunaan steroid.”

Kesan jangka pendek penyalahgunaan steroid

 • jerawat
 • perubahan mood
 • keletihan
 • kegelisahan
 • penurunan nafsu makan
 • masalah tidur
 • mengurangkan jumlah sperma
 • mati pucuk

Kesan jangka panjang

 • kemarahan dan agresif (dikenali sebagai “roid rage”)
 • paranoia
 • khayalan
 • serangan jantung
 • strok
 • kegagalan buah pinggang
 • tumor hati
 • penyakit bawaan darah (dalam kes di mana steroid disuntik).

Selepas sesi dengan kaunselor, anak Terence mengakui bahawa steroid itu didorong oleh rakan gimnya dan adalah perkara biasa untuk pelajar-pelajar kolej menggunakannya untuk mencepatkan pertumbuhan otot.

New Sunday Times telah membuat satu tinjauan yang mendedahkan lapan daripada 10 pengguna gim muda mengakui mengambil produk pembina otot dan steroid anabolik selepas dicadangkan oleh ahli gim lain dan pekerja gim.

Tiga daripada mereka berkata mereka telah memperoleh produk dalam talian.

Sesetengah gim di Klang Valley mendakwa bahawa tekanan penggunaan steroid tidak berlaku di premis mereka, tetapi ahli-ahli mereka, yang merupakan pelajar kolej, berkata sebaliknya.

Errol (bukan nama sebenar), seorang pelajar universiti, berkata dia telah membeli produk yang meningkatkan otot dalam bentuk tablet dari rakan-rakan gimnya.

“Apabila salah seorang kawan saya memperkenalkan saya ke tablet ini, saya ragu-ragu. Tetapi, selepas beberapa bulan, saya dapati saya mempunyai lebih banyak tenaga dan boleh berlatih lebih lama di gim. “

Errol, berkata badannya susah membina otot.

“Saya mengambil serbuk protein yang dijual di gim, tetapi saya tidak melihat keputusan yang dikehendaki sehingga saya mengambil tablet,” katanya.

Zach Shea, 20, berkata, dia mendapat tablet pertumbuhan otot di Internet selepas melihat rakan-rakannya yang berotot besar.

“Ia menelan kos sebanyak RM25 setiap botol, jadi ia tidak mahal. Saya mendapat botol pertama dari kawan kolej saya dan kemudian saya beli dalam talian. Ia hanya pil kunyah. Rasanya seperti penyegar nafas. “

Beliau berkata, tablet itu membuatkannya berasa lebih bertenaga, membolehkannya meletakkan lebih banyak masa dalam rutin senamannya.

“Saya rasa lebih bertenaga. Walaupun saya minum kopi pada waktu pagi, apa yang saya dapat dari tablet adalah berbeza. Saya lebih sedar antara kelas, juga,” katanya, sambil menambah bahawa dia kini lebih suka berjalan ke gim kerana dia mempunyai lebih banyak tenaga.

Adrian (bukan nama sebenarnya), 19, memperoleh pil pertambahan otot dari gimnya.

“Saya tidak pasti apa bahannya, tetapi sebotol 60 tablet bernilai RM260. Tubuh saya kelihatan sama, tetapi saya lebih banyak tenaga untuk bersenam,” katanya.

Adrian berkata dia sentiasa mempunyai masalah imej badan dan mahu badannya menjadi seperti rakan-rakannya yang berotot.

Seorang kaunselor pelajar dari sebuah kolej swasta di Subang Jaya, yang hanya mahu dikenali sebagai Izzy, berkata banyak peminat gim berada di premis kolej untuk mempromosikan keahlian gim pada kadar diskaun.

“Kebanyakan budak-budak ini tidak tahu apa yang mereka sertai. Mereka hanya mahu kelihatan cool dan macho.”

Izzy mendesak gim untuk terus memantau pelajar-pelajar kolej dan menghentikan mereka daripada membuat keputusan yang tidak baik.

“Kebanyakan mereka yang hadiri gim tidak yakin dengan penampilan sendiri. Mereka percaya mereka boleh meningkatkan harga diri mereka dengan membina badan.”

Show More

Related Articles

Back to top button