Bisnes & Ekonomi

Labuan Liberty Port Penting Dalam Sektor O&G Labuan

Walaupun kecil, namun Pelabuhan Labuan Liberty memainkan peranan yang penting dalam sektor minyak dan gas (O & G) di Pusat Kewangan Antarabangsa Malaysia (IFC) di sini.

Pelabuhan itu diuruskan oleh pihak pengurusan yang lama, Labuan Liberty Port Management Sdn Bhd (LLPM).

Terdapat tujuh gudang, lebih daripada 30 treler jarak jauh (termasuk yang dari luar), ditambah dengan tenaga kerja terlatih yang terdiri daripada 130 kakitangan. Pengendali tersebut telah berjaya menguruskan kapal domestik dan antarabangsa, termasuk sokongan akhir.

Beberapa kontena yang kelihatan di Pelabuhan Labuan Liberty

Untuk memudahkan dan mempercepat pengendalian kargo, pelabuhan ini juga dilengkapi dengan ‘reach stacker’ (kenderaan yang digunakan untuk mengendali kontena kargo intermodal di terminal kecil atau pelabuhan bersaiz sederhana).

Reach stackers dapat mengangkut bekas bagi jarak dekat dengan kadar sangat cepat dan menyusunnya dalam barisan bergantung pada tujuannya.

Dalam temubual dengan Bernama, Pengarah Korporat LLPM,  Zaid Zain berkata operasi dan pengurusan sedang dijalankan tanpa mewujudkan kebergantungan pada dana kerajaan manakala berjuta-juta ringgit telah dilaburkan untuk menjadikannya kemudahan yang berkemampuan demi kepentingan imej negara.

“Ramai orang tidak sedar hakikat bahawa Pelabuhan Labuan Liberty adalah satu-satunya pelabuhan di sini yang boleh menyediakan kargo kontena, dan ini sebahagian daripada hasil sistem penjejakan kontena yang telah dibangunkan oleh LLPM,” kata jurucakap itu.

Beliau berkata pengendalinya telah menjaga pelabuhan itu sejak tahun 1998 dengan melantik sebilangan kakitangan terlatih yang mencukupi dan mendirikan infrastruktur yang berkaitan dengan sokongan bahagian akhir.

“Dari segi keselamatan, Pelabuhan Labuan tidak dikawal oleh mana-mana badan kawal selia kerajaan. Walau bagaimanapun, sejak dermaga Labuan itu menjadi pelabuhan lebih dua dekad lalu, ia telah dijaga dengan baik oleh polis bantuan yang telah dilatih  Polis Diraja Malaysia LLPM, “tambah Zain.

Majoriti  kargo di pelabuhan dimiliki oleh syarikat-syarikat berkaitan O & G antarabangsa

Beliau berkata pengendalinya  telah mengambil pendekatan holistik ke arah menjaga jeti dan gudang daripada sebarang pencerobohan, kerana hampir 90 peratus kargo di pelabuhan dimiliki oleh syarikat-syarikat berkaitan O & G antarabangsa seperti Schlumberger dan Halliburton.

“Pengendalian pelabuhan LLPM telah menyebabkan ia diberi akreditasi ISO 9000-11 dalam Pengurusan Kargo,” tambah Zaid.

Tentang keputusan terkini yang telah dibuat oleh sebuah agensi baru, Lembaga Pelabuhan Labuan (LPA)  iaitu pengeluaran tender berkaitan dengan operasi pelabuhan dan pengurusan. LLPM berpendapat, ia harus dibenarkan untuk mengendalikan Pelabuhan untuk “tempoh percubaan” tentunya dengan Kunci Prestasi Utama (KPI)  yang tertentu.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close