AntarabangsaBisnes & Ekonomi

Kerjasama Toyota, Mazda Hasilkan Kenderaan Elektrik

Toyota, jenama kereta gergasi Jepun dan saingan kecilnya, Mazda memaklumkan mereka bersetuju untuk kerjasama modal yang memberi tumpuan kepada penciptaan kenderaan elektrik dan membina sebuah kilang bernilai US $ 1.6 bilion di Amerika Syarikat yang akan membuka sehingga 4,000 peluang pekerjaan.

Memetik laporan NST, langkah ini dilakukan apabila industri automotif berhadapan dengan peralihan besar ke arah pengangkutan yang lebih hijau dan penggunaan teknologi maklumat yang lebih besar.

“Ini adalah perkongsian di mana mereka yang berminat dengan kereta akan bekerjasama untuk membuat kereta yang lebih baik,” kata Presiden Toyota, Akio Toyoda dalam satu kenyataan.

Pada tahun 2015, Toyota dan Mazda menandatangani memorandum persefahaman untuk memulakan kerjasama. Toyota dan Mazda memaklumkan bahawa kerjasama mereka akan menggabungkan kuasa dalam menggunakan teknologi tercanggih.

Gabungan jenama ini akan melabur AS $ 1.6 bilion untuk membina sebuah kilang di Amerika Syarikat untuk menghasilkan model silang dan Toyota Corolla sedan bermula dari tahun 2021.

Kilang di AS akan mempunyai kapasiti untuk menghasilkan kira-kira 300,000 kenderaan setahun dan mencipta sehingga 4,000 peluang pekerjaan. Toyota akan mengambil lima peratus kepentingan dalam Mazda.

Toyota telah menjual lebih daripada 10 juta kenderaan hibrid petrol-elektrik di seluruh dunia, termasuk Prius, sejak tahun 1997 tetapi jenama ini berjuang untuk membangunkan kenderaan elektrik memandangkan beberapa negara mengumumkan rancangan untuk memansuhkan kereta petrol dan diesel.

Perancis dan Britain kedua-duanya berkata mereka akan menamatkan jualan kenderaan petrol dan diesel menjelang 2040.

Toyota yang kehilangan mahkota sebagai pembuat kereta paling laris di dunia pada tahun 2016 kepada jenama  gergasi Jerman, Volkswagen, berkata keuntungan bersih suku tahun terakhirnya melonjak 11 peratus kepada US $ 5.6 bilion dengan jualan kenderaan di Jepun dan Amerika Syarikat, sekaligus mengangkat ramalan pendapatan tahunannya.

Show More

Related Articles

Back to top button