Antarabangsa

Pesalah Dadah Yang Tidak Bersalah Di Filipina

Di dalam seluas 60 kaki persegi di New Bilibid Prison yang terkenal di Manila, pesalah dadah Hong Kong yang disabitkan, Tang Lung, memiliki misi yang mustahil. Iaitu menulis sebuah buku yang merumuskan pengalamannya di Filipina dalam tempoh 17 tahun yang lalu.

Beliau menulis bahawa beliau telah dipukul oleh pegawai polis ketika beliau digari ke bar sel, dihalang makan selama tiga hari dan lebih buruk lagi harapannya untuk pulang ke Hong Kong dinafikan berulang kali.

“[Pegawai] memberitahu saya untuk mengangkat tangan saya dan hanya jari kaki saya boleh menyentuh lantai.

“Mereka menggari tangan saya ke pintu gerbang, dua orang pegawai memukul saya di bahagian belakang, bawah dan paha dengan baton mereka,” katanya ketika berada dalam ketahanan polis pada tahun 2000.

Tang, sekarang 46, menegaskan dalam buku bahasa Cinanya bahawa beliau tidak bersalah.

Beliau memasuki Filipina sebagai pelancong pada bulan Jun 2000 untuk bertemu rakannya, Cheung Tai-on. Sehari sebelum beliau dijadualkan kembali ke Hong Kong, beliau menaiki teksi ke kasino. Dua orang Filipina membuka pintu dan menyeretnya keluar dari kenderaan. Selepas pasangan itu mengambil dompet, telefon, pasport dan jam tangan, mereka memberitahu bahawa mereka adalah pegawai polis.

Tang kemudian dibawa ke ibu pejabat polis, di mana beliau diberitahu untuk mengakui kesalahan dadah.

Beliau menolak. Beliau, Cheung dan seorang lelaki Hong Kong yang beliau tidak kenal pada masa itu kemudian dibawa ke sebuah bilik di dalam bangunan kediaman. Mereka diberitahu bahawa 15 minit selepas pegawai-pegawai meninggalkan bilik itu, seseorang akan mengetuk pintu.

“Seseorang memang mengetuk pintu 15 minit kemudian, saya membuka pintu kerana polis memberitahu saya, saya melihat lapan pegawai yang bersama kami beberapa ketika dahulu,” tulis Tang. “Mereka mula mencari bilik dan lima minit kemudian mendapati beg plastik besar di bawah katil di dalam bilik tidur. Terdapat empat kotak kertas di dalam, dengan setiap kotak yang membawa dua beg [methamphetamine].”

Tang telah ditahan selama 10 tahun sebelum prosiding mahkamah bermula pada tahun 2010 – log kesesakan dalam sistem undang-undang negara adalah perkara biasa.

Beliau dijatuhi hukuman penjara seumur hidup pada tahun 2011. Hukuman penjara seumur hidup di Filipina adalah 40 tahun, Tang menulis, beliau akan dibebaskan pada 9 Jun 2032 tidak mengira cuti umum.

Pada tahun 2008, beliau cuba menggantung dirinya dengan tali. Ia terputus ketika beliau bergelut.

“Pada tahun 2013, saya mula mempunyai idea untuk menulis sebuah buku, saya mahu membiarkan orang Hong Kong mengetahui ketidakadilan yang saya alami. Selama bertahun-tahun, kerajaan Hong Kong tidak pernah membantu saya,” katanya.

“Apabila anda berasa sengsara dan tidak berdaya, anda boleh membaca buku saya dan anda mungkin merasa bahawa saya berada dalam situasi yang lebih menyedihkan daripada anda. Jangan mengatakan anda tidak mahu hidup lagi.”

Tang menulis buku 205 muka suratnya di dalam sel kecilnya di kemudahan dua tingkat yang dibeli dengan harga HK $ 2,000. Terdapat katil, kerusi dan meja kecil di dalamnya.

New Bilibid Prison adalah rumah kepada beberapa penjenayah yang paling terkenal. September lalu, rusuhan berlaku di mana seorang banduan berprofil tinggi terbunuh dan yang lain cedera.

Tang menulis tentang menyaksikan pembunuhan dan lain-lain jenis keganasan dan tembakan di dalam penjara.

“Apa yang saya boleh lakukan ialah tunggu hari apabila saya dibebaskan supaya saya dapat kembali ke tempat yang saya panggil rumah,” tulisnya.

Sumber: Korea Times 

Show More

Related Articles

Back to top button