Antarabangsa

Kemarau Membawa Peningkatan Kes Rogol Di Somalia

Dengan lebih satu pertiga penduduk Somalia kini menghadapi kebuluran, statistik baru menunjukkan bahawa selain kelaparan, banyak wanita di Somalia berisiko diperkosa.

Kes-kes rogol dan keganasan seksual yang dilaporkan di kawasan-kawasan yang terkena kemarau semakin meningkat, di mana UNICEF menggambarkannya sebagai satu akibat daripada krisis kemarau.

Seorang pegawai Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) memanggilnya krisis kemanusiaan terbesar di dunia sejak akhir Perang Dunia II.

Antara bulan November dan Mac, UNICEF memberi respons kepada kira-kira 300 kes rogol dan serangan seksual setiap bulan. Pada bulan Jun, jumlahnya meningkat tiga kali ganda dengan 909 kes dilaporkan.

Setakat ini, jumlah itu adalah yang tertinggi dilaporkan dalam satu bulan pada tahun 2017.

Jean Lokenga, ketua Perlindungan Kanak-Kanak UNICEF di Somalia mengatakan peningkatan keganasan berasaskan jantina boleh dilihat apabila berlaku musim kemarau.

Ramai orang di Somalia telah dipindahkan kerana kemarau dan terpaksa mencari makanan di tempat lain untuk hidup. Sehingga November lalu, bilangan penduduk yang berpindah di Somalia telah melepasi 700,000.

Ini menyebabkan wanita-wanita berjalan jarak yang jauh untuk mencari makanan dan keperluan lain di bandar-bandar seperti Mogadishu atau Baidoa.

Perjalanan, dan dalam sesetengah kes, kekurangan kediaman yang kekal, menjadikan mereka terdedah kepada keganasan berasaskan jantina, walaupun dari rakyat yang sepatutnya melindungi mereka.

“Terdapat pelbagai pelaku,” kata Lokenga. “Kami mempunyai kes-kes orang yang datang dengan senjata di tempat pemeriksaan atau di sekitar lokasi IDP di mana tidak ada polis.”

Menurut pegawai UNICEF, jumlah kes serangan seksual dan rogol yang dilaporkan tidak benar-benar menunjukkan skop penuh keganasan yang dihadapi oleh wanita Somalia. Kes-kes yang dilaporkan ini hanya mewakili wanita yang mampu mengakses bantuan perubatan dan bantuan lain.

“Mereka perlu merawat kes-kes keganasan berasaskan jantina dengan cara yang menggalakkan orang untuk terus melaporkan kes,” kata Lokenga.

Tetapi trend ini bukan hanya terjadi di Somalia. Jawatankuasa Penyelamat Antarabangsa baru-baru ini menerbitkan satu laporan yang menunjukkan korelasi antara kemarau yang berpanjangan dan lebih banyak keganasan berasaskan jantina di Kenya Utara juga.

Keganasan seksual juga meningkat di Kenya Utara

“Sejak musim kemarau, kami telah melihat peningkatan wanita dalam kerja seks sebagai cara hidup,” kata Mercy Lwambi, Pengurus Perlindungan dan Pemberian IRC Wanita untuk Kenya.

IRC telah berusaha untuk mengurangkan keganasan. Satu malam Februari, Lwambi dan pasukan IRC bekerja di barat laut Kenya untuk mengambil 320 pekerja seks daripada satu kawasan. Beliau mengatakan bahawa kemarau dan kekurangan makanan yang menjejaskan 2.6 juta orang di rantau ini menyebabkan ramai yang terjebak dalam pekerjaan seks.

Lwambi mendapati bahawa perempuan semuda 9 tahun mula terlibat dengan seks untuk menyediakan makanan untuk diri sendiri dan keluarga mereka.

“Sesetengah kanak-kanak perempuan dipinggirkan, mereka tidak mempunyai pendidikan, dan kebanyakan daripada mereka bertanggungjawab sebagai ketua keluarga mereka. Mereka perlu makan, mereka perlu hidup, mereka perlu menghantar makanan kembali ke rumah, jadi kebanyakan di antara mereka terlibat dalam kerja seks, “kata Lwambi.

Sesetengah kanak-kanak perempuan bersetuju dengan bayaran serendah RM2 untuk seks jika ia bermakna mereka boleh menolong keluarga mereka. Tetapi sering kali, kata Lwambi, kerana gadis-gadis ini sangat muda, pelanggan sering tidak akan membayar mereka seperti yang dijanjikan atau mereka dipukul apabila meminta bayaran.

Sebelum pemotongan dana pada tahun 2016, IRC bekerja dengan Kementerian Kesihatan Kenya untuk menyediakan penjagaan bagi 10,000 orang, termasuk yang terlibat dalam GBV (Gender Based Violence) dan pekerja seks wanita. Potongan pembiayaan mengurangkan kemampuan IRC untuk meneruskan beberapa program dan perkhidmatannya di kawasan itu.

Pemotongan dana, kata Lwambi telah mengurangkan kapasiti IRC untuk beroperasi di kawasan itu dan membantu orang-orang yang sangat lemah di negara ini yang memerlukannya.

Antara 2010 hingga 2012. Kelaparan di Somalia membunuh kira-kira 258,000 orang, menurut laporan oleh Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu dan Agensi Pembangunan Antarabangsa Amerika Syarikat.

Sumber : CNN

Show More

Related Articles

Back to top button