AntarabangsaIsu Semasa

Penemuan Menara Tengkorak Aztec Cetus Persoalan

Menara tengkorak manusia yang ditemui di bawah bandar Mexico City telah menimbulkan persoalan baru tentang budaya mangsa korban pada Empayar Aztec selepas rangka wanita dan kanak-kanak antara yang ditemui dalam ratusan rangka yang tertanam dalam struktur larangan itu.

Ahli arkeologi telah menemui lebih daripada 650 tengkorak dan beribu-ribu serpihan manusia di dalam bangunan silinder berhampiran tapak Templo Mayor, salah satu kuil utama di ibu negara Aztec iaitu Tenochtitlan, yang kemudiannya menjadi Bandar Raya Mexico.

Menara itu dipercayai menjadi sebahagian daripada bangunan Huey Tzompantli, sebuah bangunan yang menempatkan tengkorak yang menimbulkan ketakutan kepada penjajah Sepanyol ketika mereka menakluk bandar itu.

Ahli-ahli sejarah menceritakan bagaimana ketua-ketua pahlawan ditangkap dan dipenggal kepalanya sebelum dipamerkan di Tzompantli, atau rak tengkorak, yang terdapat dalam beberapa budaya Mesoamerika sebelum penaklukan Sepanyol.

Tetapi penggalian arkeologi di bawah Mexico City lama yang bermula pada tahun 2015 menunjukkan bahawa gambaran Tzompantli itu adalah tidak lengkap.

“Kami menjangkakan hanya rangka lelaki muda sebagai pahlawan yang akan ditemui tetapi rangka wanita dan kanak-kanak yang turut ditemui menimbulkan tanda tanya jika mereka turut mengikuti peperangan pada masa itu,” kata Rodrigo Bolanos, ahli antropologi biologi yang menyelidiki penemuan tersebut.

Memiliki diameter sekitar enam meter, menara itu berdiri di sudut gereja Huitzilopochtli, iaitu dewa matahari, peperangan dan pengorbanan manusia pada zaman Aztec. Pangkalan menara itu masih belum ditemui.

Tidak ada keraguan bahawa menara itu merupakan salah satu bangunan tengkorak yang disebut oleh Andres de Tapia, seorang askar Sepanyol yang melakukan penaklukan Mexico pada 1521.

Orang-orang Aztec dan orang Mesoamerika lain melakukan ritual pengorbanan manusia sebagai persembahan kepada matahari.

 

Sumber: Reuters.com

Show More

Related Articles

Back to top button