Bisnes & EkonomiTips Kewangan

5 Nasihat Kewangan Yang Perlu Anda Abaikan

Tidak semua nasihat kewangan boleh diterima, ada yang bagus dan ada yang tidak baik. Kegunaannya hanya bergantung kepada seseorang meliputi bajet dan risiko yang sanggup diambil.

Tetapi terdapat juga kelas nasihat kewangan yang tidak benar dan tidak ada siapa pun yang harus mengikutinya. Berikut adalah antara nasihat kewangan tidak perlu dicontohi:

 

  1. Pelaburan Berisiko Membawa Pulangan Lumayan

Kesilapan terbesar adalah untuk yakin bahawa risiko yang lebih besar bermakna pulangan yang lebih besar, sama seperti harga yang lebih tinggi menunjukkan kualiti yang lebih baik.

Walaupun kadang-kala ia benar, nasihat ini mungkin palsu. Risiko tinggi bukan penunjuk yang boleh dipercayai untuk pulangan yang besar. Sama seperti yuran yang tinggi bukan merupakan petunjuk bahawa profesional pelaburan anda akan mencapai prestasi yang lebih baik, hanya perkhidmatan yang mahal.

Petua: Melabur dalam portfolio yang sangat pelbagai dan pasif merentasi industri, aset, geografi dan masa.

 

  1. Prestasi Lalu Syarikat Menjamin Pelaburan

Ramai yang percaya bahawa prestasi lalu adalah asas yang boleh dipercayai untuk pelaburan masa depan.

Hakikat bahawa sesebuah syarikat atau dana yang dilaksanakan dengan baik dalam tiga tahun yang lalu tidak menjamin sama ada ia akan dapat menunjukkan prestasi yang sama dalam tempoh 3 tahun akan datang.

Di samping itu, prestasi masa lalu sering ditapis mengikut masa dan pengiklanan difokuskan pada dana dengan prestasi masa lalu yang terbaik sahaja.

Tip: fokus pada asas dan jangan cuba mengalahkan pasaran.

 

  1. Penambahbaikan Rumah Memberi Keuntungan

Ia sering difikirkan bahawa wang yang dibelanjakan untuk penambahbaikan rumah diperoleh kembali kerana ia akan meningkatkan nilai dan harga yang mana rumah dapat dijual.

Ini hanya benar dalam erti kata yang sangat terhad untuk projek pembaikan asas rumah, seperti penyelenggaraan dan pembaikan yang dilakukan sebelum penjualan sahaja.

Pelaburan lain dengan cepat akan menyusut nilai kerana anda menggunakannya sehari-hari seperti hiasan dapur dan bilik mandi, selain selera dan pilihan untuk reka bentuk pasti berbeza antara pemilik dan bakal pembeli.

Petua: Jika anda berminat menjual rumah anda, hanya bersihkan dan buang barang sebanyak yang mungkin.

 

  1. Bayaran Ansuran Bulanan Lebih Menguntungkan

Masih ramai yang tidak tahu menguruskan kewangan hanya memberi fokus pada pembayaran bulanan. Mereka tahu pendapatan mereka dan melihat apa yang mereka mampu bayar dalam ansuran bulanan.

Walau bagaimanapun, ini mengabaikan kos kadar faedah dan ansuran bulanan dengan mudah boleh diturunkan dengan hanya meningkatkan tempoh pinjaman.

Sebelum anda mengetahuinya, anda akan membayar seberapa banyak faedah seperti jumlah pokok yang anda pinjam dan anda akan terus membuat pembayaran setelah tujuan pinjaman telah lama tamat.

Petua: Fokus pada kadar faedah dan tempoh pinjaman, bukan ansuran bulanan.

 

  1. Rebat Kad Kredit

Terdapat kad kredit di Malaysia yang sama ada memberi ganjaran kepada anda dengan rebat pembayaran faedah atau yang membuat resit tunai balik bersyarat dengan jumlah minimum yang belum dijelaskan.

 Kadar faedah tahunan 18% yang mungkin anda bayar adalah lebih daripada rebat yang diberikan oleh bank dan ini bermakna anda secara efektif membiayai ganjaran anda sendiri.

Tip: Abaikan sebarang jenis rebat pada baki kad kredit yang belum selesai, lebih baik membayarnya secepat mungkin, kerana tidak ada aset 18% bebas risiko yang anda boleh labur secara alternatif.

 

Sumber: thestar

Show More

Related Articles

Back to top button