Isu SemasaTempatan

Persediaan Bandar Untuk Sukan SEA

Persediaan dan pengindahan alam sekitar di kawasan Kuala Lumpur semakin sibuk kerana hanya sebulan lebih sahaja lagi Sukan SEA ke-29 akan berlansung.

Terdapat 16 jawatankuasa yang telah ditubuhkan oleh Malaysia SEA Games Organising Committee (Masoc). Datuk Bandar, Datuk Mohd Amin Nordin Abd Aziz berkata Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) telah ditugaskan 2 jawatankuasa.

“Kami diberitahu untuk mengendalikan makanan, penginapan dan pengindahan bandar,” katanya.

“Hotel para atlet dan pegawai-pegawai telah dipilih. Sejumlah 41 hotel empat dan lima bintang telah dipilih,” katanya sambil menambah bahawa mereka semua akan mengambil makanan mereka di sana.

Amin Nordin berkata DBKL juga terlibat dalam pengangkutan pegawai-pegawai dan atlet dari hotel mereka ke tempat sukan.

“Kami akan menggerakkan kira-kira 7,000 orang dan menggunakan kenderaan kami sendiri untuk tempoh permainan dari 19 Ogos hingga 31 Ogos,” katanya.

Amin Nordin menambah bahawa Masoc telah memilih 4 kemudahan DBKL untuk digunakan.

Tempat-tempat tersebut adalah Dataran Merdeka untuk acara memanah, Stadium Titiwangsa untuk sepak takraw, Taman Pudu Ulu untuk acara petanque dan Stadium Bola Sepak untuk permainan bola sepak.

Bagi pengindahan landskap, Amin Nordin berkata kerja-kerja bermula di 30 lokasi di bandar termasuk hotel berhampiran di mana para atlet akan tinggal, jalan utama, bulatan serta tempat-tempat pelancongan seperti KLCC, Masjid Negara dan Little India.

“Kami akan menggunakan tumbuh-tumbuhan berbunga tropika seperti heliconia dan canna untuk menambah pop warna ke lokasi sementara kerja-kerja landskap sedang berjalan,” katanya.

Sebahagian daripada aktiviti kecantikan, bandar ini telah membina pintu masuk di sempadan Kuala Lumpur-Selayang di Jalan Kuching.

Papan tanda selamat datang juga akan ditempatkan di tujuh lokasi di Jalan Kuching, Jalan Semantan, Titiwangsa Stadium dan stesen LRT Bandaraya di Jalan Raja Laut dan dari Jalan Sungai Besi ke Jalan Istana.

Sukarelawan juga terlibat dalam projek pengindahan alam sekitar. Amin Nordin berkata mereka telah mulakan kerja-kerja mengecat pada jalan raya.

Pengendali makanan juga akan dipantau untuk kebersihan, terutamanya di tempat permainan dan tarikan pelancong.

Kawasan penginapan juga telah diperiksa untuk nyamuk Aedes dan tikus-tikus.

Apabila ditanya tentang kos, Datuk Bandar berkata DBKL diberi hanya RM1 juta dan menggunakan sumbernya sendiri untuk program tersebut.

Di Petaling Jaya pula, hanya satu tempat sukan kerajaan akan digunakan.

Pegawai Perhubungan Awam Majlis Bandaraya Petaling, Jaya Zainun Zakaria, berkata stadium Kelana Jaya akan digunakan untuk pertandingan rugby-sevens.

Kemudahan-kemudahan termasuk tandas, rumput, tempat duduk, serta jalan masuk dan keluar dari stadium akan di naik taraf.

“Pengurusan lalu lintas belum dibincangkan, tetapi untuk tempat letak kereta, kami akan menggunakan ruang sedia ada di Taman Tasik Kelana Jaya, bertentangan dengan stadium dan di sebelah kolam renang perbandaran,” jelasnya.

Selain menganjurkan rugby-sevens, Empire City akan menjadi tuan rumah acara luncur ais, hoki ais dan figure skating.

Di Shah Alam, permainan bola sepak akan diadakan di Stadium Shah Alam manakala perlawanan futsal akan diadakan di Kompleks Sukan Negara Panasonic (Stadium Matsushita).

Kerja-kerja pengindahan sekitar telah diletakkan di bawah City Beautification Committee yang diketuai oleh Amin Nordin.

Antara aspek yang diberi fokus adalah kerja-kerja kecantikan bandar dan memastikan lampu jalanan berjalan lancar.

Sumber: The Star
Tags
Show More

Related Articles

Back to top button