Gaya HidupMakan & Minum

Cara-Cara Unik Memakan Durian

Seperti banyaknya bilangan duri durian, banyaknya juga cara-cara menikmatinya.

Pemilik orkid Chang Teik Seng mempunyai banyak kisah untuk dikongsi tentang cara-cara unik yang dimakan oleh beberapa orang, membuktikan bahawa sebiji durian bagi seseorang mungkin tempoyak bagi yang lain.

Chang berkata pelanggannya selama bertahun-tahun telah menghasilkan pelbagai cara untuk menikmati buah-buahan. Sesetengah orang akan makan durian dengan nasi panas, roti biasa atau keropok.

Di sini kami senaraikan beberapa cara yang dicadangkannya:

  1. Durian panggang

“Sesetengah orang suka durian panggang. Saya rasa mereka suka aroma terbakar itu,” katanya. Lain-lain seperti isi durian akan direbus dengan kacang hijau.

  1. Kari durian

“Kemudian ada kari durian, di mana isi durian yang belum matang dimasak dengan sos pedas dan rasa seperti kentang.”

  1. Durian kerabu

“Terdapat juga durian kerabu di mana isi durian di campur dengan cili dan timun yang dihiris, dan sedikit kapur dan gula,” katanya.

  1. Dengan kopi

“Beberapa pelanggan saya dari China akan minum kopi dan kemudian menggigit isi durian,” katanya.

Antara amaran yang dinasihatkan ketika memakan durian adalah:

  1. Jika anda minum minuman beralkohol, tunggu sebentar sebelum makan durian.
  2. Anda juga tidak digalakkan mencampur durian dengan tembikai. Ini boleh menyebabkan senak.

Di media sosial terdapat juga poster amaran terhadap pencampuran durian dengan kafein, alkohol, minuman berkarbonat, produk susu, ketam atau terung yang diedarkan, tetapi perkara ini telah dibantah.

Pakar pemakanan Hospital Adventist Pulau Pinang Khaw Hui Wern berkata tiada kebenaran saintifik tentang amaran-amaran tersebut.

“Paling banyak, ia boleh menyebabkan ketidakselesaan perut atau kembung kerana sistem penghadaman anda perlu bekerja keras untuk memproses gula, lemak dan kafein pada masa yang sama, terutamanya apabila anda mengambil dalam kuantiti yang banyak,” katanya.

Bagi kombinasi durian dan ketam, Khaw berkata beliau lebih bimbang tentang kalori campuran kedua-dua makanan itu.

“Jika ketam digoreng atau dimasak dalam kuah pekat, maka itu mungkin menyebabkan jumlah kalori harian anda melebihi batas yang disyorkan.

“Saiz bahagian dan pola makan keseluruhan adalah kuncinya. Satu hidangan adalah kira-kira saiz tangan anda – dua hingga tiga pulpa durian adalah bahagian yang disyorkan,” tambahnya.

Pakar pemakanan Kementerian Kesihatan Nicholas Alvin George berkata mitos tentang larangan mencampurkan durian dan alkohol datangnya daripada “kepanasan” durian.

Walau bagaimanapun, beliau menasihatkan pesakit kencing manis untuk mengelakkan buahnya kerana kandungan gula yang tinggi.

Sumber: The Star
Show More

Related Articles

Back to top button