HiburanPercutian

Ant House Borneo: Rumah Tema Sarang Semut

Ant House Borneo telah dibuka pada 1 Julai yang lalu. Ia menawarkan laluan dan terowong bawah tanah, seolah-olah berada dalam sarang semut. Rumah tema ini juga menawarkan laluan pejalan kaki kanopi.

Apabila kita melancong ke destinasi yang sama, tentunya kita berminat untuk melihat sesuatu yang lain daripada biasa serta sesuatu yang menyeronokkan. Disebabkan itu, industri pelancongan sentiasa perlu menghasilkan sesuatu yang unik supaya para pelancong tidak berasa bosan ketika melawat tempat yang sama.

Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar Datuk Masidi Manjun berkata Sabah mempunyai banyak potensi dalam industri ini, dan ia lebih daripada snorkeling, pulau-pulau dan gunung.

“Ya, kami mempunyai banyak pelancong yang datang ke sini setiap tahun tetapi jika kami terus memberitahu mereka untuk naik gunung, pergi ke pulau-pulau dan cuba snorkeling, mereka mungkin akan merasa bosan selepas beberapa waktu,” katanya pada pembukaan Borneo Ant House, di Tuaran, 35km dari sini.

Tahun lepas terdapat kira-kira 3.24 juta pelawat ke Sabah, dan telah menghasilkan pendapatan kira-kira RM7.5 bilion. Masidi berkata ia menunjukkan populariti negeri sebagai destinasi.

Beliau berkata, disebabkan itu, industri pelancongan Sabah memerlukan kepelbagaian dan kreativiti. Masidi memuji pengendali Borneo Ant House kerana berani berbeza.

“Ini perniagaan keluarga dan saya bangga melihat rakyat Sabah memanfaatkan industri ini,” katanya, sambil menambah bahawa kementerian akan membantu mempromosikan Borneo Ant House melalui Lembaga Pelancongannya.

Terdapat tiga galeri bawah tanah untuk pelawat meneroka. Galeri pertama bercirikan semut, yang kedua mempamerkan budaya masyarakat Bajau, Dusun Lotud, Iban dan Bidayuh, dan yang ketiga memberi tumpuan kepada pedang-pedang. Galeri pedang juga termasuk senjata dari zaman pemburu kepala dahulu.

Yuran masuk ialah RM9 untuk golongan kurang upaya, warga emas berumur 60 tahun ke atas dan juga kanak-kanak berumur tujuh tahun ke bawah.

Orang dewasa di Malaysia dikenakan bayaran sebanyak RM18 setiap kemasukan manakala pengunjung bukan Malaysia dikenakan bayaran dua kali ganda bagi setiap kategori.

Pengarah Eksekutif Borneo Ant House, Sufiah Abd Rahim Lee, 59, berkata laluan bawah tanah dan terowong mini akan mendidik pelawat sedikit tentang semut, serta beberapa aspek budaya Borneo yang unik.

“Bajau dan Dusun Lotuds merupakan majoriti penduduk di Tuaran manakala golongan Iban dan Bidayuh adalah kumpulan etnik terbesar di Sarawak,” katanya.

Beliau berkata keluarganya ingin datang dengan sesuatu yang tidak pernah dilakukan sebelum ini.

Sumber: The Star
Show More

Related Articles

Back to top button