Isu SemasaTempatan

Kingsley Chew: ‘Master Memory’ Malaysia

Kingsley Chew, 28, pemegang rekod memori paling kuat di Malaysia. Tahun lepas, Chew berada di kedudukan nombor 80 di dunia dalam ranking orang dengan memori yang sangat baik. Di Malaysia, dia menduduki tempat pertama untuk kelebihan itu.

Seorang jurulatih daya ingatan bertemu dengan ejen insurans yang cuba menjual polisi yang meliputi 36 jenis penyakit. Dia memandang senarai penyakit itu dan lima minit kemudian, dia berjaya menyebut kesemua 36 penyakit! Terkagum dengan kehebatan itu, ejen tersebut menjadi pelajar ingatannya.

Chew menyertai Kejohanan Memori Dunia Ke-25 di Singapura yang melibatkan peserta seramai 232 orang pada tahun lalu. Dia tampil dengan baik dan dianugerahi gelaran Master Memori Antarabangsa. Pada acara ini, 91 orang dianugerahkan gelaran ini dengan 78 orang adalah dari China. Setakat ini, terdapat kurang daripada 300 Master Memori Antarabangsa di seluruh dunia.

Last year, Chew ranks No. 80 in the world 100 ranking of people with excellent memory. In Malaysia, he is ranked No. 1 for his memory skills. - NORAFIFI EHSAN / The Star

Untuk mencapai gelaran Master Memori itu, pesaing harus menghafal dengan betul lebih daripada 1,000 digit dalam masa sejam, 10 dek kad dalam satu jam, satu dek kad dalam masa dua minit atau kurang dan perlu mengumpulkan lebih daripada 3,000 mata kejuaraan.

Chew telah mencapai tahap ini hanya selepas enam tahun menjalani latihan ingatan. Pada tahun 2010, dia menghadiri kursus ingatan selama dua hari untuk kali pertama.

Pada tahun 2014, buat kali pertama dia menyertai Kejohanan Memori Dunia ke-23 di Hainan, China, untuk mendapatkan pengalaman. Setahun kemudian, dia bertanding lagi di Kejuaraan Memori Dunia Ke-24 di Chengdu, China.

November lalu, beliau mengambil kursus latihan sebulan di Guangzhou, China, untuk mencapai matlamatnya. Sejak 2014, Chew juga bersaing dalam kejohanan ingatan Terbuka Singapura dan Hong Kong.

Chew adalah setiausaha Pertubuhan Sukan Memori Malaysia (MMSO) yang ditubuhkan pada tahun 2014. Ia adalah sebuah organisasi untuk meningkatkan kesedaran dan merangsang minat orang ramai dalam sukan ingatan.

Sebelum ini, Chew menghadapi masalah berkaitan tekanan, sama seperti yang dihadapi oleh pelajar sebelum peperiksaan di mana dia akan menghafal segala-galanya pada malam sebelum peperiksaan. Sehinggalah dia menguasai teknik yang betul dan menemui keseronokan dalam menghafal.

Setakat ini, Chew mengajar teknik ingatan kepada lebih daripada 200 orang. Selain pelajar, beliau juga mengajar kakitangan jualan, guru dan pengamal perubatan. Dia hanya menerima penuntut yang berumur 11 tahun ke atas. Muridnya yang tertua adalah seorang lelaki Cina berusia 63 tahun.

Chew menegaskan bahawa memiliki memori yang baik membantu dalam pelajaran.

Chew menyimpulkan bahawa kuncinya adalah dengan menggunakan teknik ingatan yang betul. Pelajaran menjadi kurang tertekan sekiranya pelajar dapat menyerap dan mengingati apa yang dipelajari dan bukan menghafal dengan paksaan.

Sumber: star2

Show More

Related Articles

Back to top button