AntarabangsaIsu Semasa

Jeepney: Raja Jalanan Filipina Terpaksa Turun Takhta

Peter Dallos menjerit di atas jeepney merah dan usang beliau penumpang untuk cepat naik ke atas mesin yang menghasilkan asap itu.

Adegan seperti itu tidak lama lagi akan hilang dari jalan-jalan di Manila kerana pihak berkuasa mahu menghentikan bas mini ikonik dari era Perang Dunia II di Filipina, akibat pencemaran dan atas sebab-sebab keselamatan.

Apa Itu Jeepney?

Digelar “jeepneys” dan pernah digelar sebagai “Raja Jalanan”, ia merupakan sebuah simbol budaya di Filipina seperti teksi kuning di  New York – bagi tempoh beberapa dekad ini  ia telah menyediakan pengangkutan murah dan tetap bagi berjuta-juta penduduk Filipina.

toodia_jeepney2
Sebuah Jeepney di bandar di Filipina

Jeepney Bakal Diganti Dengan Sistem Pengangkutan Awam Yang Lebih Baik

Namun, di bawah program pemodenan anjuran kerajaan, kenderaan jenis ini yang berumur 15 tahun atau lebih lama tidak akan ada lagi di jalanan pada tahun 2020 dan akan digantikan dengan versi yang lebih mesra alam.

Dallos, 55, memusingkan stereng sambil menekan pada pedal minyak sambil membawa deretan penumpang yang berhimpit-himpit yang sedang mengipas  diri mereka akibat cuaca panas.

“Jeepney ini seperti isteri saya. Saya bersamanya setiap hari. Saya tahu apa yang buat ia rosak, dan apa yang  saya perlu lakukan,” kata Dallos.

Penggantian Jeepney Mengakibatkan Pengangguran

“Saya marah sebab saya akan kehilangan pekerjaan saya. Saya terpaksa pulang ke rumah di wilayah saya, menjadi pemerhati dan terpaksa berlapar, “katanya.

Kerajaan mengakui rancangan itu akan menghadapi kesukaran untuk dilaksanakan, memberi kesan kepada industri kecil yang terdiri daripada pemandu dan pemilik kenderaan miskin.

Dallos telah bekerja 14 jam sehari selama 20 tahun untuk menjaga isterinya yang tidak bekerja, tujuh anak dan tiga orang cucu yang tinggal di sebuah kawasan pertanian tanah tinggi,  namun masih tidak mampu memiliki tanah pun di sana. Penghasilannya ialah sekitar 500 peso (RM42.70) sehari.

toodia_jeepney3

Mengambil inspirasi daripada jip-jip Amerika yang telah ditinggalkan selepas perang, jeepney merupakan ciptaan Filipina, di mana ia telah ditambah bumbung  dan di dalamnya terdapat dua kerusi panjang disusun secara selari.

Ia boleh membawa lebih daripada 20 orang dalam satu-satu masa, namun ia menggunakan diesel murah dan merupakan sebuah punca pencemaran yang serius malah pemandu-pemandunya juga  terkenal kerana kerap melanggar peraturan lalu lintas.

toodia_ride
Keadaan biasa Jeepney yang biasanya dipenuhi dengan penumpang

“Dinosaur tidak cekap ini, (merujuk kepada jeepney) perlu dipindahkan ke muzium. Ia kotor, tidak cekap dan tidak sihat, “kata Setiausaha Kewangan Carlos Dominguez.

Insentif Kerajaan Filipina

Kerajaan berjanji untuk membantu pemilik kenderaan tersebut menjual jeepney lama dan memberi akses kepada pinjaman supaya mereka boleh membeli model baru serta memastikan pemandu-pemandu menjalani latihan keselamatan, walaupun pengkritik-pengkritik mempersoalkan kos perkara ni.

Pihak berkuasa berkata, pengguna layak menggunakan alternatif yang lebih baik. Mereka sedang mereka bentuk kenderaan dengan enjin yang mematuhi piawaian pelepasan gas Eropah atau kenderaan solar & elektrik dengan GPS serta mungkin juga aplikasi mobil untuk pengangkutan awam.

Tetapi pada harga lapan peso (RM0.68) bagi setiap perjalanan, jeepney merupakan satu-satunya pilihan pengangkutan yang  berpatutan bagi ramai orang.

“Ia satu-satunya cara dan pengangkutan yang paling mudah. Saya tidak boleh menaiki teksi kerana ia sangat mahal, “kata pelajar perubatan,  Maria Alcid dalam perjalanan ke sekolahnya.

Sumber: The Star

 

Show More

Related Articles

Back to top button