Bisnes & Ekonomi

Dari Gelandangan Ke Jutawan: 8 Resipi Kejayaan Chris Gardner

Anda akan mengenali nama Chris Gardner jika anda menonton filem The Pursuit of Happyness yang merupakan cerita berdasarkan pengalaman hidupnya. Kisah kehidupannya yang memberi inspirasi kepada orang ramai telah difilemkan pada tahun 2006.

Dari bapa tunggal beranak satu tanpa sumber pendapatan yang tinggal di jalanan di San Francisco, Chris berjaya menubuhkan sebuah syarikat melalui ketabahan dan keazamannya. Beliau kini merupakan pakar motivasi yang membantu orang lain mencapai potensi penuh mereka.

Related image

Berikut adalah pelajaran kejayaan daripada Chris Gardner untuk usahawan yang ingin memulakan perniagaan:

Langkah 1: Bersungguh-sungguh, tenang dan sentiasa belajar

Berikut adalah tiga perkara utama Chris Gardner akan memberitahu para usahawan. Pelajaran pertama adalah bahawa anda perlu bersungguh-sungguh dalam apa yang anda lakukan. Jika anda tidak berminat, anda menjejaskan diri anda setiap hari. Kedua, anda perlu kekal stabil, tenang dan fokus pada impian anda. Anda akan berhadapan dengan banyak halangan, tetapi anda perlu fokus dengan usaha ini. Akhir sekali, anda perlu bersedia untuk sentiasa belajar dan menyesuaikan diri. Tiada istilah tua untuk mempelajari sesuatu yang baru.

Langkah 2: Komited Dengan Pelan A

Anda semua mempunyai impian dan matlamat, tetapi apakah rancangan anda? Menurut Chris, sesuatu perancangan perlulah jelas, ringkas, menarik, konsisten dan komited. Beliau menunjukkan bahawa apabila anda cuba untuk melakukan sesuatu dengan bersungguh-sungguh, tidak akan ada Pelan B kerana Pelan A akan sentiasa berjaya.

Langkah 3: Utamakan Keluarga

Chris menasihatkan supaya usahawan sentiasa mengutamakan keluarga. Beliau bercakap tentang mesyuarat dan persidangan yang boleh dijadualkan semula tetapi perjumpaan keluarga tidak memerlukan penjadualan semula. Chris menekankan bahawa dalam perlawanan seri, keluarga akan sentiasa menang.

Langkah 4: Membuat keputusan untuk Memajukan diri

Berusaha untuk menjadi yang terbaik dalam apa yang anda lakukan. Anda perlu mempunyai semangat juang yang tinggi untuk menghadapi sebarang halangan. Gardner mengakui bahawa pada zaman awal kerjayanya, motivasi utama beliau untuk mencari kerja adalah wang. Beliau perlu membayar sewa, membayar makan dan pakaian dan beliau perlu menjaga bukan sahaja dirinya, tetapi juga anak lelakinya.

Langkah 5: Pastikan pasukan anda bermotivasi

Bagaimana anda memberi motivasi kepada kakitangan anda? Anda perlu menghormati dan mempercayai mereka. Anda juga perlu menunjukkan kepada mereka bahawa mereka mampu menjana lebih banyak wang. Dengan membantu mereka percaya pada diri sendiri dan mencetuskan semangat dan keazaman, anda boleh membantu mereka mencapai pembangunan peribadi luar biasa yang boleh membawa kejayaan berganda.

Langkah 6: Keperluan melakukan Perubahan

Perubahan mungkin menakutkan. Dengan perubahan, anda tidak tahu apa yang akan terjadi. Namun begitu, dua perkara benar tentang perubahan adalah: ia adalah benar-benar perlu untuk pertumbuhan peribadi dan ia akan berlaku. Sama ada anda mengambil masa untuk membuat perubahan dalam hidup anda, atau masa dan perubahan akan menjemput anda.

Langkah 7: Contohi idola anda

Jika anda mempunyai masa yang sukar mengenal pasti kebolehan anda, lihat dan contohi idol perniagaan yang anda kenali. Dengan mencontohi ikon usahawan berjaya, anda mungkin terkejut dengan kekuatan yang akan anda peroleh kerana semangat untuk berjaya seperti idola anda akan berkobar.

Langkah 8: Mula sekarang

Cipta satu peluang di mana kemahiran dan bakat anda boleh digunakan. Cari sesuatu yang akan membuatkan anda benar-benar bersemangat untuk melakukannya. Di manakah anda perlu bermula? Mulakan dari mana anda berada dan ambil langkah-langkah yang perlu untuk membantu anda mengembangkan minat anda.

 

Sumber: leadgrowdevelop.com, knowstartup.com

Show More

Related Articles

Back to top button