Isu SemasaTempatan

Habitat Harimau Malaya Dipelihara Elak Kepupusan

Kerajaan telah mengenal pasti lebih 600,000 hektar di Semenanjung Malaysia sebagai kawasan perlindungan khas untuk mengekalkan habitat Harimau Malaya yang kian terancam.

Ketua Pengarah Perhilitan, Abdul Kadir Abu Hashim berkata langkah-langkah proaktif telah diambil oleh kerajaan persekutuan dan negeri untuk mewartakan beberapa kawasan untuk tujuan ini.

Pemeliharaan rizab hutan selain daripada kawasan-kawasan yang dilindungi khas dalam hutan pusat, mesti diurus secara mampan untuk memastikan harimau Malaya akan terus dilindungi daripada ancaman kepupusan.

Perhilitan menandatangani memorandum persefahaman dengan Yayasan Kebajikan Haiwan Kebangsaan Malaysia, Tabung Alam Sedunia Malaysia, dan Persatuan Pemuliharaan Hidupan Liar Malaysia untuk membantu dalam melaksanakan Penyiasatan Harimau Kebangsaan (NTS) buat kali pertama yang bertujuan untuk mengenal pasti populasi dan habitat spesis yang semakin berkurangan di Semenanjung itu.

        Image result for malayan tiger habitat

Pada masa ini, spesis Harimau Malaya yang pertama kali diiktiraf secara rasmi pada tahun 2004 selepas ujian genetik, disenaraikan sebagai terancam oleh Kesatuan Antarabangsa. Kaji selidik itu adalah yang pertama meliputi semua hutan simpan di Semenanjung dan mengambil masa sekurang-kurangnya dua tahun.

Harimau Malaya hidup di bahagian selatan dan tengah Semenanjung Malaysia juga hingga ke bahagian selatan Thailand. Harimau Malaya mendiami hutan kurang padat dengan bekalan makanan yang tinggi.

Harimau Malaya tidak mempunyai pemangsa semulajadi dalam persekitaran yang didiami kerana saiz dan kekuatannya. Manusia yang memburu harimau Malaya dan kehilangan habitat merupakan ancaman terbesar kepada haiwan karnivor itu.

Terdapat kira-kira 250 hingga 340 ekor Harimau Malaya berdasarkan kajian yang dijalankan oleh Perhilitan dan NGO lain di tiga habitat utamanya iaitu di Taman Negara (Pahang, Terengganu dan Kelantan), Belum-Temengor (Perak) dan Endau-Rompin ( Johor).

Sementara itu, larangan memburu rusa yang diperkenalkan pada November tahun lalu, akan dikuatkuasakan sehingga 30 November 2021 bagi mengelakkan kepupusan spesis itu.

 

Sumber: thestar.com

Show More

Related Articles

Back to top button