Isu SemasaTempatan

Awas! Ramalan ‘Tsunami’ Katarak Di Malaysia Pada 2050

Rakyat Malaysia dijangka akan dilanda tsunami katarak pada tahun 2050, dengan sebahagian mungkin menjadi buta jika keadaan tidak dikesan awal dan dirawat dengan sewajarnya.

Pada masa ini terdapat 120,000 pesakit katarak dan jumlah itu dijangka akan meningkat sebanyak tiga kali ganda dalam masa 33 tahun akan datang.

Katarak adalah suatu keadaan di mana kanta mata menjadi kelabu. katarak biasanya berlaku kepada orang tua dan keadaan ini selalunya dirawat dengan menggantikan kanta yang kelabu dengan kanta tiruan.

Malaysia akan menjadi sebuah negara yang memiliki ramai warga emas dan akan mempunyai lebih banyak penyakit yang berkaitan dengan usia seperti katarak dan pereputan makular. Kajian Mata Kebangsaan 2014 mendapati 216,000 rakyat Malaysia menjadi buta kerana kelewatan dalam pembedahan katarak.

Ia juga mendapati bahawa keadaan ini menyebabkan 272, 000 orang mengalami cacat penglihatan berikutan kekurangan kesedaran mengenai katarak, kencing manis dan glaukoma. Selain katarak sebagai punca utama kebutaan, doktor juga melihat ramai pesakit dengan masalah penglihatan berpunca daripada diabetes.

Image result for cataract tsunami may hit malaysia

Pesakit di beberapa pusat mungkin perlu menunggu sehingga enam bulan untuk pembedahan mata namun tidak semua pusat yang dikendalikan oleh kerajaan mempunyai prosedur sebegitu.

Kementerian kesihatan melakukan 50,000 pembedahan katarak dalam setahun, manakala hospital swasta serta universiti dan hospital tentera menjalankan 50,000 dan 20,000 pembedahan.

Pembedahan oleh kementerian telah dijalankan di 45 jabatan mata di hospital-hospital di seluruh Malaysia, dan juga perkhidmatan mudah alih di pantai timur semenanjung dan Sarawak manakala utara Sabah akan mendapat pusat tidak lama lagi.

kementerian juga bekerjasama dengan NGO untuk menjalankan pemeriksaan katarak masyarakat supaya orang ramai boleh mendapatkan rawatan lanjut.

Selain itu, Klinik Katarak 1Malaysia mempunyai program berterusan, manakala klinik bergerak dalam bas beroperasi hampir setiap hari untuk menyediakan perkhidmatan di kawasan tanpa pakar mata.

 

Sumber: Thestar

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close