Isu SemasaTempatan

Petaling Jaya: Projek Pengasingan Sisa Di Seksyen 11 Bermula Mei

Pengasingan sisa dan projek kitar semula akan dijalankan berkuat kuasa mulai 8 Mei depan di Seksyen 11, Petaling Jaya.

Projek ini bertujuan untuk mendidik penduduk supaya mengasingkan sisa yang boleh dikitar semula dan tidak boleh dikitar semula.

Sisa yang boleh dikitar semula akan diletakkan di dalam beg plastik besar dan akan dipungut oleh kontraktor Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) seminggu sekali.

Projek ini telah dimulakan oleh ahli majlis, Lim Yi Wei dan Adun Bukit Gasing, R. Rajiv, dengan bantuan Pengurusan Sisa Pepejal dan Jabatan Pembersihan Awam (JPSPPA) dan Persatuan Penduduk (RA), Seksyen 11.

Setiap rumah akan diberikan beg plastik untuk meletakkan barang-barang yang boleh dikitar semula seperti kertas, plastik, kaca dan logam. Hanya satu jenis beg plastik yang akan digunakan untuk memudahkan penduduk mempraktikkan budaya baru ini.

metd_na_0612_pg4_raewas_niklasalbakri_1

Kutipan bahan kitar semula akan dilakukan pada setiap pagi Isnin. Beg plastik baru akan diletakkan di dalam peti surat untuk kutipan minggu berikutnya.

Projek ini tidak akan menjejaskan pengumpulan sampah domestik biasa yang dilakukan tiga kali seminggu.

Pihak pengurusan akan bekerjasama dengan RA Seksyen 11 untuk mendapatkan lebih banyak keluarga bagi menyertai projek ini sekaligus mewujudkan lebih ramai masyarakat yang menyayangi alam sekitar.

MBPJ sebelum ini mempunyai projek yang sama di salah satu jalan di Seksyen 11 tetapi penduduk mengalami kesukaran untuk mengenal pasti hari kutipan. Dengan pelaksanaan projek di seluruh kawasan itu, ia akan menjadi lebih mudah untuk orang ramai mengamalkan budaya pengasingan sisa.

Terdapat kira-kira 370 hartanah di Seksyen 11 yang terdiri daripada campuran rumah teres dan banglo.

Seksyen 11 bukanlah kawasan kejiranan pertama di Petaling Jaya yang melaksanakan pengasingan sisa dan projek kitar semula. Damansara Kim (SS20) adalah yang pertama melakukannya.

Selain itu, mereka yang kerap mengitar semula bahan buangan akan layak mendapat rebat sehingga RM500 untuk cukai taksiran.

Kemajuan projek akan dipantau dari semasa ke semasa dan isu-isu yang perlu ditangani akan diselesaikan oleh pihak pengurusan.

Untuk maklumat lanjut, hubungi 03-7954 1440 atau e-mel marini@mbpj.gov.my

 

Sumber: Thestar

Show More

Related Articles

Back to top button