Bisnes & Ekonomi

Mengapa Anda Perlu Mula Melabur Pada Usia 20-an?

Umur 20-an.  Segala kejaiban akan bermula pada umur begini. Di usia begini anda akan selesai ijazah dan anda kini dapat menikmati tinggal di rumah sendiri.

Anda merasakan bahawa anda mempunyai semua masa di dunia, dan anda boleh melakukan apa sahaja yang anda suka. Dapat membeli barang kemahuan anda dari alat elektronik sehingga ke pakaian fesyen yang terkini.  Peringkat umur yang paling indah!

Tetapi masa sentiasa berjalan dengan pantas, ia hanya akan menjadi sekelip mata sebelum anda mendapati anda berada dalam usia 20-an lewat anda, menyedari anda masih belum membayar pinjaman pendidikan, pinjaman kereta dan lebih menyedihkan, hanya ada RM3000 dalam akaun bank anda.

Untuk memburukkan lagi keadaan, separuh lagi anda menyimpan untuk berkahwin dalam masa 2 tahun. Ini adalah masa apabila anda melihat kembali dan menyesal kepada gaya hidup anda.

Anda masih muda, bertenaga dan bersemangat. Anda mempunyai tenaga untuk melakukan apa sahaja yang anda mahu. Sama ada untuk menikmati diri sendiri, atau untuk meningkatkan lagi pendapatan diri sendiri. Tidak diketahui oleh ramai, ini adalah persinggahan kehidupan kita untuk masa depan kewangan  yang lebih sihat.

Sebab-Sebab Anda Perlu Mula Melabur Dalam Umur 20-An Anda

  1. Ia Membentuk Anda Menjadi Disiplin

Pada masa kini, ramai berusia 20-an terperangkap di dalam gaji hidup dengan gaji. Mereka menghabiskan seberapa banyak yang mereka peroleh.

Lebih buruk lagi, beberapa tidak sedar kad kredit mereka lebih daripada yang mereka usahakan, membina jumlah hutang di awal 20-an mereka. Dan ini akan menyebabkan  mereka bertukar menjadi hamba kad kredit.

Dengan melabur dalam usia 20-an, anda perlu membangunkan tabiat yang baik untuk mengetepikan jumlah yang telah ditetapkan secara konsisten pada setiap bulan. Bukan sahaja ia mengelakkan diri dari berbelanja lebih menggunakan gaji,  tetapi menyimpan wang  adalah lebih baik kerana harga akan semakin meningkat dan akan mendapat nilai bersih hari demi hari.

2. Tiada Komitmen Dalam Hidup

Ini adalah peringakat umur apabila anda mempunyai semua wang untuk diri sendiri. Mungkin ada yang anda akan belanjakan untuk keluar sedikit dan menghabiskan sedikit untuk memenuhi kemahuan anda.Tidak mengapa!

Tetapi tidak seperti usia 30-an anda, anda tidak mempunyai komitmen untuk membayar setiap bulan – pinjaman kereta, pinjaman rumah, yuran pendidikan anak-anak, dan perbelanjaan isi rumah untuk menyara keluarga.

Oleh itu, ini adalah masa yang tepat untuk anda untuk mengeluarkan wang setiap bulan dan memulakan pelaburan dalam usia 20-an. Jika anda memberikan alasan untuk tidak melakukannya sekarang, percayalah, anda akan mempunyai sebab yang lebih kuat untuk tidak melabur dalam 30-an anda.

3. Salah Satu Cara Yang Bukan Untuk Kurangkan Wang Anda.

Anda mungkin tertanya-tanya apa tips yang cuba sampaikan di sini? Bagaimana pula dengan menyimpan wang ke dalam bank dan mendapat faedah? Ia menjamin saya bahawa saya tidak akan kehilangan wang saya, bukan?

Benar, tiada kehilangan wang secara fizikal. Tetapi bukan nilai wang.  Anda peru faham konsep di sini adalah – MASA NILAI WANG. Adakah anda sedar bahawa Wanton Mee yang anda makan hari ini dikenakan bayaran RM5, tetapi ia hanya berharga RM2.80 pada 5 tahun yang lepas ketika itu?

Ini sebenarnya menunjukkan bahawa nilai wang kita semakin susut nilai kerana inflasi. RM100 yang anda ada hari ini tidak akan menjadi RM100 yang sama anda perlu dalam 5 tahun akan datang. Sejak tahun 1973, kadar inflasi tahunan Malaysia pada purata 3.65%. Dalam erti kata lain, mana-mana harga barang akan berganda dalam setiap 20 tahun.

Kadar inflasi Malaysia pada purata 3.65 pada 2016 (dari 1973).

Menyimpan wang anda ke dalam bank boleh mendapatkan anda beberapa faedah. Tetapi kepentingan akaun simpanan tidak walaupun sehingga 3%, manakala deposit tetap sahaja mungkin membayar anda sehingga 3.5%. Oleh itu, dengan tidak melabur dalam usia 20-an, anda boleh anggapkan ia  kehilangan wang.

 4. Berani Untuk Melabur Dalam Saham

2012

Tiada apa-apa di dunia ini memberi jaminan kepada anda 100% keuntungan mendapat wang tetapi tidak hilang. Dari masa ke semasa,  pasaran saham berlaku ketika majoriti kehilangan wang.

Walau bagaimanapun, dalam jangka masa panjang,  statik membuktikan bahawa pasaran saham semakin  tumbuh.

Keindahan melabur pada  usia 20-an adalah bahawa anda masih muda untuk mendapat apa-apa kesan. Malah jika anda jatuh, anda mempunyai masa yang cukup untuk berdiri semula.

Anda boleh bertahan dengan cukup lama untuk terus hidup dari kejatuhan pasaran. Tetapi ini tidak disarankan kepada orang yang hampir bersara tidak lama lagi, kerana mungkin memerlukan wang untuk mengekalkan kehidupan selepas berkerja dan juga untuk perubatan.

Tambahan pula, lebih awal anda melabur, lebih banyak anda akan membiasakan diri dengan kitaran dan tingkah laku pasaran saham. Semua pengalaman ini membentuk anda menjadi pelabur yang lebih baik dalam masa 30-an anda, dimana peringkat hidup ini anda akan mendapat pendapatan kewangan yang stabil.

Sumber: MalaysiaYoungInvestor

Show More

Related Articles

Back to top button