Bisnes & Ekonomi

Satu Bitcoin Kini Bernilai Lebih Daripada Satu Auns Emas Sebenar

Jika anda memiliki Bitcoin, anda pasti gembira mengetahui berita ini, kerana satu unit cryptocurrency digital ini, kini bernilai lebih daripada satu auns sebenar, emas fizikal.

Menurut Indeks Harga Bitcoin CoinDesk ini, harga 1 Bitcoin adalah $ 1,281.95 pada masa penulisan ini, manakala harga spot emas adalah $ 1,227.66 setiap auns, menurut Bloomberg Markets.

Imej Kredit: COINDESK
Imej Kredit: COINDESK

Kedua-dua harga ditemui selepas hari yang kurang bermutu dan tahun rata untuk emas, berbeza dengan tahun yang menakjubkan Bitcoin telah mempunyai dari segi harga – tepat setahun yang lalu, cryptocurrency diniagakan pada kira-kira $ 200 setiap satu Bitcoin.

Hubungan antara kedua-dua nombor tidak begitu penting kerana harga emas fizikal mempunyai kaitan dengan harga satu Bitcoin. Tetapi ia adalah satu halangan psikologi penting bagi Bitcoin, yang kini diniagakan pada paras tinggi, cryptocurrency telah dipanggil  sebagai “emas digital.”

Selepas kemerosotan dahsyat pada tahun 2014 – tidak begitu jelas sebabnya , tetapi satu kemungkinan adalah terdapat jangkaan positif pasaran berhubung dengan SEC AS telah meluluskan Bitcoin ETF Winklevoss, dimana ia akan memudahkan perdagangan Bitcoin di Amerika Syarikat lebih mudah.

Adakah ini bermakna anda perlu mengali emas dan membeli Bitcoin, atau sebaliknya? Berdasarkan kepada hanya satu fakta ini, sama sekali tidak. Harga Bitcoin telah menjadi sangat tidak menentu pada masa lalu, walaupun beberapa bulan yang lalu nilai mata wang digital ini dilihat kelihatan sangat kukuh, yang paling penting adalah ketidakupayaan masyarakat Bitcoin untuk mencapai kata sepakat atas saiz blok blockchain.

INFO TENTANG BITCOIN ‘EMAS DIGITAL’

Bitcoin adalah satu bentuk mata wang digital, yang dicipta dan diadakan secara elektronik. Tiada siapa yang mengawalnya. Bitcoin tidak dicetak, seperti dolar atau euro – mereka yang dihasilkan oleh orang-orang  , bergerak melalui komputer di seluruh dunia, dengan menggunakan perisian yang menyelesaikan masalah matematik.

Ia merupakan contoh pertama kategori semakin banyak wang yang dikenali sebagai cryptocurrency.

Bitcoin dicipta oleh seorang pemaju perisian yang dipanggil Satoshi Nakamoto yang merupakan sistem pembayaran elektronik berdasarkan bukti matematik. Idea ini adalah untuk menghasilkan bebas mata wang mana-mana pihak berkuasa pusat, dipindahkan secara elektronik, lebih kurang dengan serta-merta, dengan yuran transaksi yang sangat rendah.

Mata wang ini tidak secara fizikal dicetak dalam bayang-bayang oleh bank pusat, yang tidak dapat diketahui oleh penduduk, dan membuat peraturan sendiri. Bank-bank hanya boleh menghasilkan lebih banyak wang untuk menampung hutang negara, sekali gus menjatuhkan nilai mata wang mereka.

Sebaliknya, Bitcoin dicipta secara digital, oleh komuniti orang yang sesiapa sahaja boleh menyertai. Bitcoins sedang ‘dilombong’, dengan menggunakan kuasa kepada komputer dalam rangkaian tercangih.

Rangkaian ini juga memproses transaksi yang dibuat dengan mata wang maya, berkesan membuat Bitcoin rangkaian pembayaran sendiri.

Mata wangnya juga wujud sebagai BTC dan harganya semakin hari semakin meningkat seperti harga emas fizikal.

Malah, jika anda mempunyai emas digital ini, anda boleh membeli dengannya. Kini terdapat banyak kedai terutamanya di eropah menggunakan sistem pembayaran menggunakan Bitcoin.

Kami akan tunjukkan kepada anda tentang Bitcoin melalui video ini:

Sumber: Mashable dan CoinDesk

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close