Gaya HidupPercutian

JAPAN 101: 9 Tempat Menarik Apabila Anda Melawat Tokyo

Tokyo sering dilihat sebagai bandar sibuk, papan tanda neon terang, perkhidmatan sopan-lagi-cekap, dan penduduk orang yang sukakan perkara comel dan teknologi. Secara ringkas, ini mungkin benar, tetapi ada pandangan lain di Tokyo yang mungkin akan mengejutkan anda.

Jadi, jika anda sudah bersedia untuk memulakan perjalanan anda ke tempat yang luar biasa ini, kami akan senarai PERKARA YANG ANDA PERLU BUAT bagi pengunjung kali pertama di sana!

PERHATIKAN KESIBUKAN SHIBUYA CROSSING

Jika anda berfikir untuk berhenti oleh Shibuya, anda tidak boleh ketinggalan Shibuya Crossing. Terkenal dikatakan persimpangan paling sibuk di dunia, persimpangan adalah ikonik persekitaran yang sibuk di Tokyo. Keluarkan kamera anda dan snap beberapa imej ketika di lintasan ini terutamanya pada waktu malam, anda akan dapati  persekitarannya dipenuhi dengan lampu neon yang terang bercahaya.

MENDAKI GUNUNG TAKAO UNTUK PANDANGAN YANG MENAKJUBKAN

Hanya kira-kira satu jam perjalanan dengan kereta api dari pusat bandar Tokyo, Takaosan (atau Gunung Takao) menawarkan pengalaman hiking yang indah yang penuh dengan pemandangan indah. Banyak daripada laluan mendaki yang berturap, membuat perkara yang lebih mudah untuk keluarga menjalankan pendakian. Bagi mereka yang cenderung untuk mengambil jalan pintas, terdapat kereta kabel yang membawa anda separuh jalan sehingga bahagian atas, dan apabila anda sampai ke puncak, anda mungkin dapat melihat kelibat Gunung Fuji pada cuaca yang baik.

MELIHAT PEMANDANGAN YANG MENAKJUBKAN DARI ATAS MENARA TOKYO

Tower Tokyo bertinggian 332,9 meter, dan ia  menjadikan kedua struktur tertinggi di negara ini. Sebagai menara komunikasi, ia juga mempunyai dua dek pemerhatian yang menyediakan pemandangan yang tiada tandingan bandar berkilauan di bawahnya. Masa yang paling sesuai untuk naik menara, pada pendapat kami, adalah pada waktu malam, apabila anda untuk melihat seluruh Tokyo dinyalakan dalam lampu-lampu menyinar.  Caj yang dikenakan hanya dalam nilai yang kecil tetapi berbaloi kerana dapat melihata pemandangan yang luas!

MEMBELI-BELAH SEHINGGA PENGSAN DI GINZA

Ginza adalah tempat di mana anda mencari barangan mewah dan fesyen mewah. Dengan kedai-kedai jabatan gergasi dan berjenama yang mengagumkan di sini, jalan-jalan yang bersih dan luas di Ginza akan membuat seorang Shopaholic mahu menghabiskan sepanjang hari masuk dan keluar dari semua kedai-kedai. Oh, dan ya, ada 12 tingkat kedai UNIQLO sangat menarik di sana.

PERGI LAWATAN SEHARI KE KAMAKURA

Kamakura adalah sebuah bandar pantai kecil yang terletak di Kanagawa Prefecture, selatan Tokyo. Rumah kepada jumlah kuil-kuil, tempat-tempat suci dan monumen bersejarah, ia merupakan salah satu tempat destinasi yang menarik dengan lawatan sehari jika anda berminat dengan warisan seni bina indah Kamakura ini. Dengan menaiki kereta api, ia mengambil masa kira-kira sejam untuk mendapatkan dari Stesen Tokyo ke Stesen Kamakura, atau kira-kira 30 minit jika anda meninggalkan dari Stesen Yokohama.

MELAWAT BANDAR JIRAN TOKYO: YOKOHAMA

Terletak hanya 30 minit ke selatan Tokyo adalah Yokohama, bandar kedua terbesar di Jepun. Popular dengan ekspatriat, Yokohama mengekalkan semangat antarabangsa sedikit dengan salah satu daripada Pekan Cina terbesar di dunia ini telah menjadi tarikan utama. Bagi pencinta mi anda pasti suka kerana bukan satu, tetapi terdapat dua muzium khusus untuk ramen!

MELAWAT KAWAGOE

Hanyau 30 minit keluar dari daerah komersial yang sibuk untuk ke Warehouse District Kawagoe, sebuah bandar kecil yang menawan mengingatkan zaman Edo. Yang menarik adalah jalan Kurazukuri, dipenuhi dengan gudang yang berdinding  tanah liat dan Confectionery Row juga dikenali sebagai “Candy Lane”, lorong jalan kecil yang dipenuhi dengan kedai-kedai menjual gula-gula dan makanan ringan tradisional.

LAWATI KUIL SENSO-JI

Juga dikenali sebagai Kuil Asakusa Kannon, Senso-ji adalah kuil Buddha tertua di Tokyo dan merupakan salah satu tempat pelancongan yang paling popular di kawasan Asakusa. jalan membeli-belah yang panjang akan membawa anda sehingga ke kuil ini dan di sini juga menawarkan pelbagai makanan ringan tempatan dan cenderamata, dan telah menjadi tulang belakang di tapak selama berabad-abad.

LAWATI ZOO UENO

Zoo Ueno, yang terletak dalam Ueno Park yang luas, adalah taman zoologi pertama Jepun. Bayaran kemasukan hanya 600 yen, sangat berpatutan. Haiwan paling popular disini ialah terdapat  panda gergasi. Ueno Park juga menempatkan pelbagai muzium seperti Muzium Nasional Tokyo, Muzium Seni Metropolitan Tokyo, Muzium Sains Negara dan Muzium Nasional untuk Seni Barat.

Sumber: MARIEFRANCE ASIA

 

Show More

Related Articles

Back to top button