Gaya HidupKesihatan

7 Kawasan Paling Kotor di Pejabat Yang Buat Anda Jatuh Sakit

Selalunya, perkara yang paling biasa yang anda lakukan di tempat kerja boleh berakhir menjadi urusan kuman. Terutamanya semasa musim selsema, ruang kongsi seperti di pejabat anda cenderung untuk menjadi habitat yang sesuai untuk kuman membiak.

Kami akan senaraikan 7 tabiat buruk di pejabat yang mungkin anda lakukan, dan akan memberi tips yang paling mudah untuk anda ikuti bagi melindungi diri daripada kawasan yang paling kotor di pejabat.

  1. Mesin Kopi Pejabat

Selepas menghadapi mesyuarat yang lama, anda mungkin akan mengambil secawan kopi panas untuk menenangkan diri kan. Menurut satu kajian, takungan dalam pembuat kopi boleh menjadi salah satu tempat paling berrkuman di mana-mana dapur.

Tambahan pula, mesin kopi dikatakan menjadi lebih tercemar dengan mikroorganisma daripada pemegang pintu atau tempat duduk tandas. Membilas mesin melalui dengan air panas tidak cukup untuk memastikan ia bebas daripada patogen berbahaya.

Berikut adalah cara yang lebih berkesan: Gunakan pembersih berasaskan cuka! Ia akan membersihkan, membasmi, dan menanggalkan kerak mesin kopi dengan betul.

Lakukan setiap dua minggu agar bekas kopi tersebut benar-benar bebas daripada kuman.

  1. Cawan Kopi Anda

Adakah anda mempunyai cawan kegemaran anda sendiri di pejabat? Cawan kegemaran anda di mana tidak akan ada orang lain guna selain daripada anda dan anda yakin ia tidak akan tercemar?

Malangnya, hanya kerana anda sahaja orang yang menggunakannya tidak bermakna anda mendapat pembersihan cawan yang betul-betul bersih. Tidak kira apa, basuh cawan anda setiap hari dengan bahan pencuci atau letakkan di dalam mesin basuh pinggan mangkuk untuk kebersihan yang optimum.

  1. Tandas Pejabat

Berikut adalah statistik yang mungkin membuat anda merasa jijik: 17% daripada pekerja tidak berminat untuk menggunakan tandas kerana ia tidak cukup bersih. Basuh tangan anda dengan sempurna untuk mengelakkan sebarang pencemaran. Anda tentu tidak mahu sebarkan kuman-kuman tersebut!

Bakteria akan betul-betul keluar selepas 20 hingga 30 saat membasuh tangan yang betul, jadi berikan masa untuk membasuh tangan dengan betul ini dan tentu anda juga tidak mahu pulang ke pejabat anda dengan tangan yang masih penuh dengan bakteria kan.

  1. Mesin Pencetak dan Salinan

Mesin pencetak dan mesin penyalin biasanya akan digunakan oleh semua orang yang ada di dalam pejabat itu, bayangkan berapa banyak tangan yang menyentuhnya selama ini! Dibahagian interface atau touchpad, terutamanya, adalah pengedar kuman ideal.

Peranti tersebut sentiasa hangat kerana ia sentiasa digunakan, ini bermakna ia adalah tempat pembiakan yang sempurna untuk kuman dilupakan. Untuk membunuh kuman, lap permukaan peranti ini dengan kain lap anti-bakteria setiap kali anda ingin menyentuh pencetak!

  1. Peti sejuk pejabat

“Saya akan makan kemudian” mungkin kenyataan ini sering anda dengar daripada rakan sekerja , kemudian akan letakkan kek yang belum habis di makan, pastri dan makanan mudah rosak yang lain ke dalam peti sejuk.

Perkara yang paling teruk adalah: mereka akan terlupa makanan mereka selepas dua hari, tidak ada yang akan bertanggungjawab untuk baki makanan yang berkulat lagi. Ini adalah punca bakteria akan merebak dengan cepat. Bertanggungjawab untuk makanan anda sendiri dan buang sebelum ia menjadi buruk!

  1. Gelombang Mikro

Detail of female hand while using the microwave

Jika pejabat anda mempunyai gelombang mikro, cepat-cepat pergi perhatikan bahagian dalam dan di celah perkakas, ada sisa atau tidak? Adakah ia sesuatu gambaran yang bagus? Dan jangan lupa tombol dan pemegang pintu itu kerana ia adalah rumah kepada kuman yang tidak diundang!

Gunakan pembersih berasaskan cuka yang serba boleh untuk gosok gelombang mikro dengan teliti sebelum anda membuat keputusan untuk meletakkan makan tengah hari anda di dalamnya.

  1. Meja Anda Sendiri

Walaupun mitos menyatakan bahawa tandas adalah tempat paling kotor – meja anda mungkin, sebenarnya, lebih kotor. Apabila seorang manusia duduk di sana sepanjang hari, setiap hari, meja anda boleh menampung 400 kali lebih kuman daripada tempat duduk tandas.

Jika anda masih belum membersihkan meja anda dari mula-mula menyertai syarikat itu, kami cadangkan anda mengelap meja anda dengan pembersih berasaskan cuka atau antibakteria dan lakukan ia dengan mengelap seminggu sekali.

Show More

Related Articles

Back to top button