Sukan

Bastian Schweinsteiger Umum Meninggalkan United

Manchester United telah setuju untuk melepaskan pemain tengah Bastian Schweinsteiger menyertai pasukan MLS, Chicago Fire.

schweinsteiger-man-utd

Bekas kapter Jerman, 3   2, telah menandatangani kontrak 1 tahun.

“Saya sedih untuk meninggalkan ramai kawan di Manchester United,” katanya. “Tetapi saya berterima kasih kepada kerana memberikan saya peluang untuk mengambil cabaran ini.”

Beliau menambah: “Saya gembira berkerja dengan pengurus, pemain dan staff tetapi saya perlu memberikan terima kasih yang istimewa kepada penyokong. Saya akan terus mengingati semangat dan kesungguhan mereka.”

best-pictures-of-the-world-cup

Schweinsteiger, yang membimbing Jerman memenangi World Cup pada 2014, telah berbincang dengan Chicago Fire tahun lepas tetapi memilih untuk kekal di United pada hujung pemindahan pada Januari.

Walaubagaimanapun, Chicago Fire meminta pemain itu menyertai mereka sekarang dan, dengan Schweinsteiger tidak dapat memberikan sebarang sebahagian besar di United untuk baki-baki musim, kelab Old Trafford itu membenarkan beliau keluar.

Minggu lepas, beliau berlatih dengan pemain muda United sementara yang lain membuat persiapan untuk Liga Eropah menentang FC Rostov.

“Kami lebih menggemari ini berlaku pada Januari tetapi United enggan membenarkan dia keluar. Saya rasa kami berjaya kerana kegigihan kami,” kata Pengurus Besar Chicago Fire, Nelson Rodriguez.

watford-v-manchester-united-premier-league

Schweinsteiger, yang dibawa ke Old Trafford ketika Louis van Gaal sebagai pengurus pada July 2015, berlatih sendiri atau dengan United bawah-23 selepas Jose Mourinho ambil alih musim panas lalu.

Beliau kembali ke pasukan utama sebelum perlawanan Liga Eropah menentang Fenerbahce pada November dan main perlawanan pertamanya untuk kelab musim lepas dalam Piala EFL yang mencatatkan kemenangan kepada West Ham pada 30 November.

Walaubagaimanapun, beliau hanya membuat 3 kemunculan untuk kelab – menjaringkan 1 gol – dengan penurunan terakhirnya sebagai pemain gantian menentang Saint-Etienne pada Liga Eropah 22 February lalu.

 

Show More

Related Articles

Back to top button