Bisnes & Ekonomi

10 Orang Terkaya Malaysia Dalam Senarai Forbes 2017

Baru-baru ini Forbes telah mengeluarkan senarai baru bagi ‘50 Orang Terkaya’ bagi tahun ini. Tidak hairanlah negara kita, Malaysia juga disenaraikan antara 50 negara terkaya di dunia pada tahun ini.

Mari kita kenali siapakah hartawan-hartawan Malaysia yang disenarai dalam carta Forbes ini:

Imej Kredit: Philanthropies
Imej Kredit: Philanthropies

Robert Kuok kekal menjadi orang terkaya di Malaysia , dengan kedatangan tiga orang baru  yang membuat penampilan pertama mereka dalam edisi terbaru ’50 Orang Terkaya’ di dalam senarai Forbes.

Kuok menyaksikan kekayaannya meningkat kepada US $ 11.14 bilion, meningkat daripada AS $ 10 bilion sebelumnya.

Kuok yang berumur 93 berjaya ke senarai ini selama 12 tahun berturut-turut, kerana beliau dapat mengawal empayar yang besar termasuk minyak sawit, perkapalan dan hartanah melalui Kumpulan Kuok.

Tempat kedua diduduki oleh Tan Sri Quek Leng Chan dari Hong Leong Group, dengan nilai bersih AS $ 6.8 bilion, meningkat daripada AS $ 5.3 bilion tahun lepas.

Tan Sri Quek menggantikan Tan Sri Ananda Krishnan, yang jatuh ke tempat ketiga tahun ini kerana kekayaannya merosot 12.2 peratus kepada US $ 6.5 bilion tengah-tengah ketidaktentuan sekitar firma telekom India hutang-sarat beliau Aircel, kata Forbes dalam satu kenyataan hari ini.

Seterusnya, hartawan Taman tema permainan iaitu Tan Sri Lim Kok Thay dari Kumpulan Genting telah  menduduki di tempat keenam dengan nilai bersih AS $ 4.45 bilion, turun sedikit disebabkan oleh ringgit yang lebih lemah.

Terdapat tiga rakyat Malaysia yang membuat penyertaan sulung mereka ke dalam senarai ini iaitu saudara Koon Poh Ming dan Poh Keong (ke-13 dengan US $ 1.05 bilion), dan Wong Thean Soon (ke-39 dengan US $ 330 juta) daripada senarai syarikat perkhidmatan elektronik CTH MY E.G Services Bhd (MyEG).

The Koon Brothers
The Koon Brothers

Saudara ‘The Koon’  adalah dua pemegang saham terbesar Press Metal Bhd, pengeluar aluminium bersepadu terbesar di Asia Tenggara.

Menurut di dalam petikan Forbes,  saham Press Metal telah melonjak hampir 2.5 kali pada tahun lepas, memberi syarikat permodalan pasaran sebanyak AS $ 2 bilion.

Imej Kredit: MalayMailOnline
Imej Kredit: MalayMailOnline

Manakala bagi syarikat Wong, beliau melancarkan syarikat perkhidmatan elektronik (MyEG) ini pada tahun 2000 untuk meningkatkan interaksi antara rakyat Malaysia dan kerajaan mereka dalam bidang seperti imigresen, pelesenan, utiliti dan pembayaran cukai.

Imej Kredit: Google Image
Imej Kredit: Google Image

Satu-satunya wanita yang layak ke senarai ini adalah pengasas bersama berusia 94 tahun Selangor Properties, Puan Sri Chong Chook Yew, yang ke-43 dengan nilai bersih US $ 285 juta.

Kekayaan yang minimum untuk membuat ia ke senarai tahun ini ialah US $ 210 juta, meningkat daripada AS $ 195 juta tahun yang lalu.

Berikut adalah 10 individu terkaya di Malaysia:

1) Robert Kuok – AS $ 11.4 billion


2) Tan Sri Quek Leng Chan – AS $ 6.8 billion

Imej Kredit: Forbes
Imej Kredit: Forbes

3) Ananda Krishnan – AS $ 6.5 billion

4) Tan Sri Teh Hong Piow – US $ 4.75 billion
teh-hong-piow
5) Tan Sri Lee Shin Cheng – AS $ 4.7 billion

6) Tan Sri Lim Kok Thay – US $ 4.45 billion

Imej Kredit: Forbes

7) Tan Sri Yeoh Tiong Lay – AS $ 2.1 billion
yeoh-tiong-lay
8)Tan Sri Lau Cho Kun – US $ 2,08 billion

320x486

9) Tan Sri Tiong Hiew King – AS $ 2 billion
tiong-hiew-king
10) Tan Sri Syed Mokhtar Albukhary – AS $ 1.8 billion

syed-mohktar

Sumber: News Straits Times

Show More

Related Articles

Back to top button