Gaya HidupKesihatan

Harapan Baru Untuk Mereka Yang Menghidap Penyakit Kanser Tulang Jenis ni

Multiple myeloma adalah sejenis kanser sel plasma yang tinggal di dalam sum-sum tulang.

Fungsi sel-sel plasma ini ialah menghasilkan protein yang tertentu untuk membina sistem imun. Apabila ia berada di dalam kuantiti yang tidak normal, protein ini akan merosakkan badan dan menjejaskan sistem imun badan.

Dari segi sejarah, pesakit Multiple Myeloma tidak akan bertahan lebih daripada beberapa tahun selepas diagnosis.

Kini, pesakit dengan kanser jenis ini mampu  hidup lebih daripada tiga kali lebih lama, terima kasih kepada rawatan yang baru dan lebih berkesan ini.

Menurut Dr Sikander Ailawadhi, Hematologi / onkologi di Mayo Klinik Pusat Kanser di Jacksonville, Florida, Amerika Syarikat, kini mereka boleh mendiagnosis dan merawat penyakit kanser Myeloma  sebelum ia mula merebak sehingga merosakkan badan. Rawatan awal dilakukan juga supaya ia boleh dikawal dengan berkesan dan tidak akan berbalik kepada penyakit ini.

Pada tahun 2015, dalam tempoh dua minggu, Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat telah meluluskan tiga ubat baru untuk merawat pelbagai penyakit Myeloma.

Menurut Dr Ailawadhi, sebelum ini pernah ada untuk ubat-ubatan yang diluluskan dalam tempoh masa yang singkat untuk rawatan penyakit yang dianggap tidak boleh diubati.

Tetapi dengan pilihan-pilihan yang bagus, rawatan kini boleh didapati terutamanya di pusat-pusat pakar dalam rawatan bagi keadaan ini – bahawa kebanyakan pesakit boleh mencapai dan mempunyai peningkatan dalam hidup.

Sumber: Star2

Show More

Related Articles

Back to top button