Gaya HidupPercutian

Tips Travel Ibu Bapa: 7 Perkara Penting Yang Perlu Dibawa Jika Melancong Bersama Anak-Anak

Jika anda ingin pergi bercuti ke luar negara bersama anak-anak, anda perlu bersedia.

Mengemas barang untuk diri sendiri adalah mudah – anda tahu apa kelengkapan peribadi untuk membawa tetapi apabila ia datang kepada anak-anak anda, ia adalah satu cerita yang berbeza secara keseluruhannya, banyak perkara yang anda perlu pertimbangkan.

Kami telah menyusun satu senarai yang anda wajib bawa ketika melancong bersama anak-anak. Pastikan beg pakaian anda dibekalkan dengan keperluan ini supaya anda cukup bersedia untuk apa jua keadaan!

Imej Kredit: Pinterest
Imej Kredit: Pinterest
  • Bekalan Perubatan Dan Pertolongan Cemas

Beli kit pertolongan cemas anda sendiri dengan bawanya ketika melancong. Kit ini sangat bagus kerana ia mempunyai isi seperti pembalut luka, krim antiseptik, dan iodin topikal untuk membersihkan dan menyembuhkan luka yang tidak dijangka. bekalan lain seperti pita pelekat, pad kasa steril, pin baju, kain lap alkohol, termometer, dan ubat penahan sakit juga sangat membantu anda nanti.

Imej Kredit:DailyMom
Imej Kredit:DailyMom
  • Keperluan Barangan Kalis Air

Berikut adalah satu senarai semak barangan keperluan barangan kalis air anda perlu membawa bersama: Baju hujan, payung lipat, beg ziplock (untuk mengelakkan bocor daripada barang kelengkapan peribadi anda di dalam beg) .

Imej Kredit: Mountain Warehouse
Imej Kredit: Mountain Warehouse
  • Pakaian Berlapis

Bersedia untuk cuaca, tidak kira berapa akan diramalkan yang anda mungkin fikir. Bergantung kepada tempat anda hendak tuju, pastikan untuk membuat rancangan untuk hari sejuk, hari-hari panas, hari hujan, dan juga suhu yang tidak menentu.

Anda mungkin akan pergi ke negara yang panas, tetapi perjalanan pesawat dan lobi hotel mungkin menjadi sejuk. Yang terbaik adalah untuk membawa jaket atau seluar panjang, walaupun anda menjangkakan t-shirt sahaja mencukupi untuk cuaca panas.

Imej Kredit: Vacatia
Imej Kredit: Vacatia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Sunblock

Jika anda pergi ke tempat yang panas dan merancang untuk melakukan aktiviti renang atau hiking atau ada perkara yang lasak, pastikan anda membawa bersama-sama topi, sunblock (pelindung matahari), dan cermin mata hitam.

Tempat-tempat seperti Australia dan New Zealand mempunyai tahap radiasi UV  tertinggi di dunia. Pastikan anak-anak anda selamat dari radiasi ini ketika melawat negara tersebut.

Imej Kredit:FriendlySoap
Imej Kredit:FriendlySoap
  • Sabun Mesra Kulit

Jika bayi atau anak kecil anda mempunyai kulit sensitif, gunakan sabun lembut dan syampu yang boleh anda gunakan dan bukannya barangan generik yang anda jumpa di dalam bilik mandi tetamu hotel (yang selalunya mengandungi sulfat dan bahan-bahan pengeringan).

Imej Kredit: Google
Imej Kredit: Google Image
  • Kain Lap Bayi

Jangan sekali-kali meninggalkan rumah tanpa mereka! Ia sangat berguna untuk kecemasan. Ia dapat membersih segala-galanya dari hidung yang berhingus atau muntah  sehingga  perkara yang bakal mengotorkan baju anda. Malah ia sangat berguna untuk lap peluh setelah penat berjalan.

Imej Kredit: Google Image
Imej Kredit: Google Image
  • Penghalau Serangga

Jika anda akan menghabiskan banyak masa di luar rumah terutamanya di kawasan tropika, penghalau serangga dapat membantu anda menghalau nyamuk yang menjengkelkan sehingga membuatkan ia gatal. Namun, anda perlu cari formula ‘bayi-safe’ yang diperolehi daripada minyak pati semula jadi seperti serai wangi dan pokok teh.

Sumber : Tripzilla

 

Show More

Related Articles

Back to top button