Bisnes & Ekonomi

Apa Yang Akan Berlaku Jika Berhenti Membelanjakan Wang Setahun?

Insipirasi kewangan pada kali ini akan menceritakan pengalaman dari seorang wanita yang TIDAK BERBELANJA selama SETAHUN tetapi masih dapat merasai kebahagian hidup. Tetapi bagi kita mampukah untuk tidak berbelanja apa-apa selama setahun? Ikuti cerita ini untuk mengetahui lebih lanjut.

 Seorang wanita ini telah menyelamatkan berpuluh-puluh ribu dolar selepas dia berikrar untuk tidak membeli apa-apa untuk satu tahun.

Ia mungkin kedengaran melampau, tetapi terperangkap dalam masyarakat konsumerisme, Michelle McGagh fikir ia akan mengubah hubungannya dengan wang selama-lamanya.

McGagh merupakan seorang wartawan kewangan peribadi yang minimalis, dia telah berhenti membelanjakan peralatan rumah atau harta benda yang tidak diperlukan  dan sekarang simpannya terdapat kira-kira $ 27,000 lebih daripada yang dia perlukan.

Melihat kepada minimalisme di laman web Amerika, dia terjumpa ‘Hari Tidak Membeli Apa-Apa’, merupakan hari  di mana orang digesa untuk mengelakkan membeli-belah selama sehari.

Dia kemudian tertanya-tanya jika dia boleh cuba untuk tidak membeli apa-apa selama setahun.

“Ia mungkin kedengaran melampau, tetapi saya menetapkan diri dengan rancangan belanjawan ini “ tulisnya.

Walaubagaimanapun, McGagh tetap membayar untuk keperluan seperti bil, insurans dan sumbangan amal. Semua ini adalah kira-kira $ 2,200 sebulan. Dia juga membelanjakan wang ke atas kelengkapan peribadi, pembersihan produk dan barangan runcit.

Manakala, bajet makanannya hanyalah kira-kira $ 45 seminggu dan dia akan memasak secara pukal supaya makanan itu akan bertahan.

Selama setahun itu, dia tidak ada perbelanjaan untuk bersuka-ria seperti pergi melihat wayang, berhibur di pub, atau makan di restoran, tidak ada pakaian baru, tidak pergi bercuti, tiada keahlian gimnasium, walaupun KitKat atau kek keju dari pasar raya.

Imej Kredit: Paratic.com
Imej Kredit: Paratic.com

McGagh tidak membelanjakan wang ke atas pengangkutan dan mula menunggang basikal dari A ke B dan dia tidak mahu bantuan dari rakan-rakan atau keluarganya untuk membeli barangannya.

Dia mulakan belanjawan tanpa membeli apa-apa ini pada 26 November 2015 dan tertanya-tanya adakah dia telah melakukan  kesilapan dengan langkah yang diambilnya ini.

McGagh berjaya melalui hari Krismas tanpa membeli atau menerima hadiah tetapi dia berkata ia memenatkan pada bulan-bulan musim sejuk apabila dia duduk bersama kawan-kawannya di sebuah pub.

Menurutnya, apabila datangnya musim sejuk, dia perlu menaiki basikal melalui jalan yang tidak sepatutnya dia lalui dan setiap kali dia menaiki basikalnya, dia memarahi dirinya kerana tidak memasukkan bajet pengangkutan.

Tetapi sesuatu yang indah berlaku: musim bunga. Sebaik sahaja cuaca seperti musim bunga tiba, kawan-kawannya sentiasa mengajak untuk bertemu di taman atau di muzium.

McGagh menulis dalam Telegraph bahawa dia mula melakukan aktiviti yang berbeza untuk menjaga kehidupan sosialnya dan “memupuk kesedaran baru” seperti berehat di taman di bawah sinar matahari dengan makanan yang dibuat sendiri seperti berkelah bersama salad falafel dalam keadaan bajet.

Michelle berehat di tamannya Imej Kredit: Twitter @mmcgagh

“Ini keseronokan mudah membuat saya jauh lebih bahagia daripada apa-apa makan malam restoran mahal,” tulisnya.

McGagh dan suaminya semakin rapat dan dia mula sedar maksud sebenar kata-kata  “wang tidak dapat membeli kebahagiaan.

McGagh juga terpaksa berhenti membeli barangan kecantikan dan pakaian tetapi pada 26 November tahun lepas, genap setahun perjuangannya untuk tidak membeli apa-apa, dan perkara pertama yang dia lakukan ialah belanja rakan-rakan dan keluarga yang telah membantunya!

Dia juga mengambil keputusan untuk menggunakan lebihan wang tunai yang ada untuk membayar sebahagian daripada hutangnya dan kini semakin hampir untuk menghapuskan segala hutang yang ada.

Selepas setahun tiada perbelanjaan, dia menyedari bahawa jaminan kewangan yang dia lakukan ke atas harta bendanya menjamin masa depan tanpa dia perlu membayar pinjaman rumah sejak dua dekad akan datang atau mengumpul lebih banyak barangan.

Walaupun ketika dia menjalani kehidupan yang sangat sederhana, McGagh masih mampu merasai kebahagiaan  seperti menghabiskan masa bersama orang yang dia suka membuatkan dia lebih bahagia dan apabila  mempunyai wang yang tersedia, dia lebih suka membelanjakannya pada mereka- seperti perjalanan untuk melihat datuknya saya atau melawat kawan di Australia.

Sumber: The Guardian

 

Show More

Related Articles

Back to top button